Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgas Motormuzeja krājumu papildinās no Čīles atvestais vecākais RAF mikroautobuss

Rīgas Motormuzeja krājumu papildinās vecākais zināmais RAF mikroautobuss pasaulē - Latvijas PSR 1960. gadā ražotais RAF- 977V Latvija.

Unikāls RAF-977V Latvija atrasts Čīlē, kas pēc Rīgas Motormuzeja rīcībā esošās informācijas, ir visvecākais zināmais RAF mikroautobuss pasaulē un vienīgais pirmās RAF mikroautobusu paaudzes paraugs.

2020. gada pavasarī sākās cīņa par RAF-977V Latvija iegūšanu Rīgas Motormuzeja krājumā. Unikālo spēkratu bija noskatījuši arī kolekcionāri no Krievijas, taču emocionālais vēstures stāsts un pietāte pret seno spēkratu deva priekšroku motormuzeja speciālistiem mikroautobusa iegādē.

Pirmā RAF mikroautobusu paaudze (RAF-10 Festivāls, RAF-977 un RAF-977V Latvija un daži eksperimentālie paraugi: RAF-08 un RAF- 978 Sprīdītis) tika izgatavota laika periodā no 1957. līdz 1962. gada maijam. Saražoti ap 1300 eksemplāriem, pārsvarā izmantojot roku darbu virsbūvju izgatavošanā. Ārēji tos var atpazīt pēc dalītā vējstikla un taisnstūra veida radiatora dekoratīvās restes.

Jau RAF mikroautobusu ražošanas sākuma periodā tika uzsākti mēģinājumi rūpnīcas produkciju reklamēt ārzemēs ar nolūku eksportēt. Tāpēc, citu tolaik PSRS ražoto automobiļu sastāvā, mikroautobusi Latvija un Sprīdītis tika eksponēti 1960. gada Ženēvas starptautiskajā auto izstādē. Visticamāk mikroautobuss Čīlē savulaik ievests no Šveices.

Pie RAF-977V Latvija strādās restauratoru, muzeja speciālistu komanda un pieaicinātie eksperti, veicot padziļinātu pētniecisko darbu. Pēc izpētes spēkrats varētu papildināt Rīgas Motormuzeja Bauskas filiāles ekspozīciju, kur jau tagad skatāma daudzveidīga un unikāla RAF kolekcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja