Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sākas pirmais Rīgas performances festivāls Starptelpa

No šodienas, 11. jūnija līdz 17. jūnijam Rīgā norisināsies pirmais starptautiskais Rīgas performances festivāls Starptelpa, informēja festivāla pārstāve Sanita Rībena.

Festivālu rīko mākslinieku rezidences centrs MĀ TELPA un Kaņepes Kultūras centrs sadarbībā ar RISEBA arhitektūras un mediju centrs H206

Festivāla ietvaros notiks meistarklases, performances un izglītojošas lekcijas; festivālā piedalīsies vairāk nekā 40 mākslinieki no 19 valstīm. Plānots, ka turpmāk šāds festivāls notiks ikgadēji.

Rīgas Performances festivāls Starptelpa  ir loģisks turpinājums pamazām, bet noteikti augošajai performances mākslas tradīcijas attīstībai Latvijā. Pagājušais gads bija īpaši auglīgs - MĀ TELPA pirmo reizi Latvijā uzsāka veidot Performances mākslas kursu un tā absolventu darbi būs redzami šī gada festivālā. Savukārt Kaņepes Kultūras centrs pērngad veidoja Rīgas Performances dienas, vairākas tur aizsāktās sadarbības ir augušas un uzplauks šogad festivālā.

“Latvijā performances māksla attīstījusies nevienmērīgi, tādēļ maz zināma,” stāsta viena no festivāla organizatorēm Simona Orinska, “Performancē viens no svarīgākajiem aspektiem ir interaktivitāte un dzīvs process, kur bieži skatītājs nav pasīvs, bet gan aktīvs dalībnieks. Mākslinieki piedāvā kontaktu, sadarbību, aicina uz atklātu un patiesu dialogu, aicinot saprast, ka katrs esam atbildīgs par savu rīcību un varam ietekmēt notiekošo. Rīgas Performances festivāls ļaus plašāk iepazīt mākslas veidu, kas ir viens no zināmākajiem un izplatītākajiem pasaulē kopš 60.gadiem līdz pat šodienai.”

Rīgas Performances festivāls Starptelpa pētīs tādas tēmas kā ķermenis un tā procesi, psihes un ķermeņa attiecības, feministiskā diskursa jautājumi, vardarbība mūsdienu pasaulē, mākslas un terapijas mijattiecība. Festivālā piedalīsies vairāk nekā 40 mākslinieki no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Spānijas, Čehijas, Polijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Itālijas, Nīderlandes, Vācijas, Austrijas, Lielbritānijas, Bulgārijas, ASV, Brazīlijas un Latvijas. Festivāla ietvaros būs iespēja piedalīties meistarklasēs, skatīties performances vai arī tajās piedalīties, kā arī ikvienambūs iespēja apmeklēt performances mākslai veltītas izglītojošas lekcijas.

No 11. līdz 15. jūnijam notiks festivāla meistarklases. Kaņepes Kultūras centrā būs vairākas meistarklases jauniešiem un pedagogiem, savukārt Mākslinieku rezidences centrā MĀ TELPA un RISEBA arhitektūras un mediju centrā H206 notiks meistarklases pieaugušajiem.

Kaņepes Kultūras centrā  meistarklases jauniešiem un pedagogiem notiks no 13. līdz 17. jūnijam; ar performances mākslas paņēmieniem tajās tiks pētīta festivāla tēma “starptelpa”. Jauniešu meistarklases vadīs performances mākslā un pedagoģijā pieredzējuši pasniedzēji - Harold Hejazi no Kanādas un Heidi Hornáčková no Čehijas. Pedagogu meistarklases vadīs pašmāju performances un pedagoģijas praktiķes Sanita Duka un Ilze Mazpane.

“Šoreiz meistarklašu auditorijas izvēle ir tieša un priekpilna atbilde jaunajam Valsts izglītības standartam, kurā pirmo reizi paredzēta arī drāmas prasmju apguve, tai skaitā iepazīšanās ar performances mākslu,” uzsver Ilze Mazpane.

Meistarklašu rezultātus - pašu dalībnieku interpretācijas par tēmu “starptelpa” - būs iespējams vērot svētdien, 17. jūnijā, Kaņepes kultūras centrā un tā apkaimē no plkst. 14 līdz 17. Dalībnieku grupas šīm meistarklasēm ir jau nokomplektētas.

11. un 12. jūnijā Mākslinieku rezidences centrā MĀ TELPACarolina Lundblad(Zviedrija) vadībā notiks meistarklase Butō deja performances mākslā

14. jūnijā Larysa Bauge (Nīderlande) vadībā RISEBA H2O6 trelpās notiks meistarklase Black Sheep Don’t Lie, savukārt 15. jūnijā tajās pašās telpās DUO (Norvēģija) vadīs atvērto nodarbību ikvienam interesentam. 

No 13. līdz 17. jūnijam visās festivāla norises vietās - Mākslinieku rezidences centrā MĀ TELPA, Kaņepes Kultūras centrā  un RISEBA arhitektūras un mediju centrā H206 - notiks dažādu mākslinieku performances.

Plašāka informācija par meistarklasēm un performancēm lasāma festivāla Starptelpa mājas lapā http://rigaperformance.lv

Top komentāri

Tatjana
T
Es arī piederu tiem, kam performances māksla (?) `maz zināma`. Man tas izskatās kā sādžas līmeņa trakonams. Jā, arī labi situētu atvašu `elitārs` tusiņš...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja