Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Skaņa mūs pacels augstāk. Latvijas pilsētās būs aplūkojama instalācija Savpatība

Diriģents Sigvards Kļava un režisors Roberts Rubīns ir radījuši skanošu vides mākslas objektu Savpatība, ko jau drīz varēs aplūkot Rēzeknē, Limbažos un Rīgā

Vides multimediālā instalācija sastāv no spoguļu objektiem, Savpatības muzikālajā noformējumā izmantoti komponistu Santas Ratnieces un Ērika Ešenvalda skaņdarbi. Atkarībā̄ no atrašanās vietas un pārvietošanās ceļa apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt atsevišķus instrumentus un balsis dažādās kombinācijās. Objektu šķautnēs spoguļosies režisora Roberta Rubīna dokumentētie Latvijas tīrradņu dziedājumu kadri. Šos cilvēkus diriģents Sigvards Kļava ir saticis savā pētnieciskajā ceļā vairāku gadu garumā – bērni ar eņģeļu balsīm un dzīvesgudri dažādu vietu ļaudis.

Savpatības idejas autors un diriģents Sigvards Kļava stāsta: "Tas ir projekts, kas atkal ļāva gūt spēcīgu apliecinājumu par mūsu zemi un cilvēkiem – skaistiem, talantīgiem, spēka pilniem. Satikšanās bija kā brīnumaina un radoša aka ikvienam no mums. Faktiski – ceļš un tilts vienam pie otra, starp seno, šodienu un nākotni, starp tradicionālo un profesionālo. Man tas ir skaists un jaudīgs radošās dzīves posms."

Otrs Savpatības autors un režisors Roberts Rubīns uzsver: "Tas ir notikums, kas rada iekšēju pacelšanos. Visa skaņdarba laikā esi kā lidojumā. Lidojumā par galvas tiesu augstāk, lidojot gan pār materiālām, gan pār nemateriālām vērtībām. Reizēm skaņas svārstības paceļ augstāk, radot sajūtu, ka ar kāju pirkstu galiem vari pieskarties kāda koka galotnei. Vai lidojot pār ezeru vai upi, šķiet, viegli pieskaries upes virsmai, vai pļavas laukā saskaries ar zāles stiebru galotnēm. Tā viegli un nemanāmi, knapi. Ir sajūta, it kā tu levitē gaisā istabas vai lauku kultūras nama zāles centrā. Līdz mūzika norimst, neskan balsis un lēnām atkal esi nolaidies uz zemes. Pēc katra lidojuma ir sajūta, ka kaut kas tevī ir izmainījies.”

Objektu Savpatība būs iespējams apmeklēt Latgales vēstniecības Gors ārtelpā Rēzeknē 16.–24. jūlijā, Limbažu pilsdrupās 25.–1. augustā un Arkādijas parkā Rīgā 26.–31. augustā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja