Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ Rīgas cirkā notiks pēdējās izrādes pirms ēkas rekonstrukcijas

Šonedēļ vēsturiskajā cirka ēkā notiks pēdējās izrādes pirms celtnes rekonstrukcijas, lai gan dažas aktivitātes Rīgas cirkā turpinās notikt līdz pat būvdarbu uzsākšanai. Patlaban cirkā aktīvi tiek veikti pārbūves uzsākšanas priekšdarbi – ir izsludināts būvuzraudzības iepirkums, un septembrī tiks izsludināts arī būvniecības iepirkums, informēja Rīgas cirka komunikācijas projektu vadītāja Zane Volkinšteine.

Pirms Rīgas cirka rekonstrukcijas - 2., 3. un 4. septembrī plkst. 19 Rīgas cirka arēnā  būs skatāmas cirka apvienības Kaaos Kaamos (Zviedrija) viesizrāde Babel, Glöm jeb Aizmirsti par Bābeli. Izrāde ir mūsdienu Bābeles stāsts par savstarpēju saprašanos dažādu valodu un kultūru jūklī, kas tiks stāstīts akrobātiskā valodā – uz skatuves varēs iespaidīgas cilvēkpiramīdas, varenus salto un sešus ļoti pašironiskus cirka māksliniekus, kas viegli pārtop par kāpnēm, tramplīniem un citiem stāsta rekvizītiem. 

Dažas aktivitātes Rīgas cirkā turpinās notikt līdz pat būvdarbu uzsākšanai – tā, piemēram, rudens sākumā Rīgas cirkā plānoti Baltās nakts notikumi, septembrī un oktobrī tiks rādīta izrāde ekskursija Brīnuma skartie un notiks citi kultūras pasākumi. Visu septembri vēl darbosies arī cirka rīku veikaliņš Cirka viesistaba, kur būs iespēja pieteikties bezmaksas ekskursijām pa Rīgas cirku.

"Šobrīd cirkā aktīvi tiek veikti pārbūves uzsākšanas priekšdarbi – ir izsludināts būvuzraudzības iepirkums, un tiek gaidīti pretendentu pieteikumi. Septembrī tiks izsludināts arī būvniecības iepirkums. Runājot par ēkas pārbūvi, vēlos uzsvērt, ka cirka rekonstrukcija nenozīmē Rīgas cirka aizvēršanu – mēs uz laiku apdzīvosim citu mājvietu, kurā aktīvi turpināsim savu darbību un attīstīsim to jaunā līmenī, lai 2023. gadā, pēc rekonstrukcijas projekta noslēgšanās, cirks ar jaunu duku varētu atgriezties savās vēsturiskajās telpās, kas nu jau būs tehniski piemērotas mūsdienu vajadzībām," stāsta Rīgas cirka direktore Liene Pērkone.

Pagaidu telpas un pēcāk arī renovētā Rīgas cirka arēna dos iespēju paplašināt Rīgas cirka skolas piedāvājumu – jau šogad, papildus hobijgrupām, aizsākas trīs posmu licencēta interešu izglītības programma, kā arī tiek paplašināts nodarbību klāsts pieaugušajiem, piedāvājot stiepšanās, gaisa akrobātikas, roku stājas un žonglēšanas nodarbības. Tie ir pirmie soļi cirka izglītības infrastruktūras izveidē. Turklāt, sākot ar oktobri, tiks piedāvātas arī aprīkotas telpas cirka profesionāļu ikdienas treniņiem.

Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītāja Māra Pāvula: "Treniņtelpu trūkums ir liels šķērslis cirka kopienas attīstībai Latvijā. Tieši mākslinieku kopienas izveide un jaunu mākslinieku piesaiste Latvijā ir priekšnosacījums tam, lai mēs varētu izrādīt arī šeit veidotas izrādes un uzlabot cirka izglītības infrastruktūru. Ir svarīgi par to domāt tieši tagad, lai, atgriežoties jau renovētajā cirkā ar visām tā piedāvātajām iespējām, varētu to piepildīt ar mākslu."

Atrodoties jaunajās telpās, Rīgas cirks turpinās uz Latviju aicināt arī ārzemju mākslinieku viesizrādes un tās izrādīs dažādās Rīgas kultūrtelpās. Jau zināms, ka Eiropas cirka nakts programmā 13. un 14. novembrī Rīgas cirks piedāvās mākslinieka Monki (Nīderlande) soloizrādi Static (Statisks), kas būs nostalģisks ceļojums trīsdesmitgadnieku paaudzes bērnībā. Savukārt decembrī, laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, Rīgā būs iespēja skatīt Francijas apvienības Ea Eo žonglēšanas izrādi How to Welcome the Aliens (Kā sagaidīt citplanētiešus).

Darbu turpinās arī Rīgas cirka rezidenču programma – tās ietvaros novembrī Rīgas cirka pagaidu telpās varēs skatīt viesmākslinieku darbizrādes (work-in-progress).

Rīgas cirka skolas nodarbības jaunajā mācību sezonā notiks Pārdaugavā – Rīgas cirka pagaidu telpās, kas atrodas kādreizējās Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes teritorijā Zeļļu ielā 25. 

Rīgas cirks ir daudzfunkcionāls mākslas centrs, kas mērķtiecīgi strādā ne tikai pie nozīmīgu un aktuālu cirka izrāžu piedāvāšanas arvien plašākai publikai, bet arī ilgtermiņā veicina cirka nozares attīstību un atpazīstamību Latvijas un starptautiskā mērogā. 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja