Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Teātra nozares profesionāļi lasīs lekcijas Daugavpils teātrī

Teātra festivāla/darbnīcas Telpa Daugavpils ietvaros vieslekcijas lasīs Andrejs Urajevs (Krievija), kustību režisors un Krievijas prestižās teātra skolas MXAT pasniedzējs, kā arī kino un teātra režisore Valērija Surkova (Krievija).

3. septembrī plkst. 17 Daugavpils teātra, Eksperimentālajā zālē notiks Valērijas Surkovas lekcija Saruna par tematu Mūsdienu teksta meklēšana. Šodien teātris pārņem visas mūsdienu mākslas sfēras un reprezentācijai izmanto jaunās tehnoloģijas un paņēmienus. Kāds teksts var kļūt par mūsdienu izrādes pamatu un vai tas ir vajadzīgs? Kādi ir paņēmieni izrādes teksta radīšanai un vai teksts vispār ir vajadzīgs?

Savukārt 4. septembrī teātra Lielajā zālē notiks Andreja Urajeva lekcija Staņislavska pranajama. Mūsdienu teātrī ir jābūt laikmetīgam. Visam ir jābūt kā šeit, kā tagad. Aktuāls jautājums. Šodien? Vienmēr. Vakar un rīt. Tieši šo jautājumu sev uzdeva gan Eshils, gan Šekspīrs. Gan Meierholds, gan Brehts. Gan Staņislavskis. Lai cik savādi tas liktos, bet visi teātra mākslas jauno virzienu radītāji jau vairāk kā 100 gadu tā vai savādāk atsaucas tieši uz Staņislavski. Daži ar viņu diskutē, kāds viņu lamā, citi piekrīt un visi lasa viņa grāmatas. Kas tad ir par iemeslu tam, ka Maskavas MHAT (MXT) dibinātājs joprojām ir vienīgais oponents teātra jautājumos? Atbilde ir ļoti vienkārša - Staņislavskis kā neviens cits ir precīzi formulējis, kas ir laikmetīgums – kaisles patiesums un sajūtu patiesīgums. Laikmetīgums piemīt cilvēcisko attiecību dabiskai izpausmei. Par to ir viņa Sistēma un tajā ir viņa Metode.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja