Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valdība piešķir finansējumu plānotajām viesizrādēm

29. janvāra valdības sēdē tika atbalstīts Ministru Kabineta (MK) rīkojuma projekts, kas paredz finansējumu Latvijas Nacionālais teātra, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra un Latvijas Nacionālā operas viesizrādēm Krievijā., informē Kultūras ministrija.

Viesizrāžu norise, piedāvājot Krievijas skatītājiem mākslinieciski augstvērtīgus iestudējumus, ir svarīgs notikums, kam ir nozīmīga loma starpvalstu kultūras dialoga stiprināšanā. Kultūras ministrija (KM) uzsver, ka plānotās viesizrādes pilnveidos Latvijas un Krievijas kultūras saites, kā arī veicinās starpvalstu sadarbību jaunā kvalitātē.

Valdības piešķirtais finansējums ir nepieciešams viesizrāžu dalībnieku dienas naudas, ceļojuma apdrošināšanas un citu izdevumu segšanai. MK rīkojuma projekts paredz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt KM kapitālsabiedrībām 97 000 latus, tostarp 15 000 latus Latvijas Nacionālajam teātrim (LNT) viesizrādēm Krievijas Valsts akadēmiskajā drāmas A.Puškina (Aleksandrijas) teātrī, 16 000 latus Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim viesizrādēm Omskā un Krasnojarskā un 66 000 latus Latvijas Nacionālajai operai (LNO) viesizrādēm Krievijas Valsts akadēmiskajā Lielajā teātrī.

Lai nodrošinātu viesizrāžu norisi, KM kapitālsabiedrības piesaista arī sponsorus vai mecenātus. Jāuzsver, ka daļu no viesizrāžu kopējiem izdevumiem apņēmies segt arī sadarbības partneris Krievijā. Jāatzīmē, ka kapitālsabiedrības nav iesniegušas pieteikumus Valsts Kultūrkapitāla fonda izsludinātajā projektu konkursā, ņemot  vērā to, ka šie projekti nav saistīti ar mākslinieku individuālajiem radošajiem braucieniem, bet gan atbilst liela apjoma valstiski nozīmīgajiem projektiem.

Jau ziņots, ka Krievijas Akadēmiskajā Lielajā teātrī plānotajās viesizrādēs tiks izrādīti divi spilgti LNO iestudējumi - Pētera Čaikovska opera Jevgeņijs Oņegins un Gaetano Doniceti opera Lucia di Lammermoor. Paredzams, ka LNO viesizrādēs Maskavā tiks iesaistīts praktiski viss LNO kolektīvs: uz Krievijas galvaspilsētu dosies Kristīne Opolais, Sonora Vaice, Egils Siliņš, Jānis Apeinis, Valdis Jansons un citi, kā arī viesmākslinieki Pāvels Černohs, Ains Angers un Prīts Volmers, LNO orķestris un koris. Pie diriģenta pults Krievijas Akadēmiskajā Lielajā teātrī būs LNO galvenais diriģents Modests Pitrens un maestro Aleksandrs Viļumanis.

Savukārt Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris no 21. jūlija līdz 4. augustam viesosies Omskā un Krasnojarskā, kur dzīvo liela latviešu kopiena. Viesizrādēs teātris piedalīsies ar krievu klasikas iestudējumu - Aleksandra Ostrovska Ne vienmēr runcim krējuma pods, latviešu klasikas iestudējumu - Rūdolfa Blaumaņa Indrāni un Raimonda Paula muzikālo izrādi Odesa, burvīgā pilsēta.

Latvijas Nacionālais teātris no 18. līdz 19.maijam ar divām izrādēm - režisora Elmāra Seņkova iestudējumu Izrāde Gals un režisora Vladislava Nastavševa izrādi Vecene piedalīsies Krievijas valsts akadēmiskā drāmas A.Puškina teātra jaunās zāles atklāšanā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja