Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Cietumos pārdozēšanas dēļ ik gadu mirst viens līdz divi ieslodzītie

Ik gadu Latvijas cietumos notiek 100 pārdozēšanas gadījumu, bet letālas sekas piedzīvo viens vai divi ieslodzītie, portālu Diena.lv informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāve Ināra Makārova.

Pārdozēšanas gadījumu sarakstā iekļautas gan narkotikas, gan citas apreibinošas vielas. Uz jautājumu, kā ieslodzītie iegūst šīs vielas, I.Makārova atzina - izplatītākais veids esot priekšmetu un vielu mešana pāri cietuma žogam. "Viens no izplatītākajiem veidiem ir aizliegto priekšmetu un vielu mešana pāri cietuma žogam. Mēģina arī paslēpt sadzīves tehnikā, piemēram, ledusskapī, tējkannā, ko radinieki vai draugi nes ieslodzītajiem, zobu pastas tūbiņās, apģērbu oderēs, cigarešu paciņās, apavu zolēs. Draugi ir gatavi narkotikas ieslodzītajiem ienest, pat paslēpjot tās anālajā atverē," stāstīja Ieslodzījumu vietu pārvaldes vecākā referente.

Jautāta, vai pērn izdevies atklāt nelegālo vielu un priekšmetu ienešanu, kurā iesaistīti ieslodzījuma vietas darbinieki, I.Makārova atzina - Drošības daļas darbiniekiem izdevies atklāt un aizturēt negodīgus cietuma darbiniekus. Pagājušajā gadā aizturēti divi virsnieki, desmit uzraugi un viens Ieslodzījuma vietu pārvaldes vecākais inspektors. Pret viesiem sākts kriminālprocess.

Kopumā 2011.gadā izņemti 3 503 mobilie tālruņi, 1203,77 grami narkotiskās un psihotropās vielas un 1779 tabletes, kas satur narkotiskās vai psihotropās vielas. Tika izņemti 398,57 grami metamfetamīna, 210, 3116 grami marihuānas, 1574 klonazepāma tabletes un 338,1999 grami klonazepāmu saturošas vielas. Ieslodzījuma vietās bijuši 84 pienesumi un 134 sūtījumi, kuros konstatētas narkotiskās un psihotropās vielas. Ieslodzītajiem pērn izņemti 2 448 litri alkohola surogāta.

Kā vienu no interesantākajiem aizliegto priekšmetu ienešanas gadījumiem I.Makārova minēja situāciju, kad Rīgas Centrālcietumā tika aizturēta personu grupa, kas pār cietuma žogu mēģināja nogādāt somu ar 75 mobilajiem tālruņiem. Rīgas Centrālcietuma darbinieki citkārt aizturējuši kādu personu, kura ieslodzījuma vietai ar automašīnu piegādāja skābētus kāpostus, starp kuriem bija paslēpts sainis ar dažādiem neatļautiem priekšmetiem un vielām.

Kādā citā reizē tika aizturēts arī kāds vīrietis, kurš apcietinātai personai mēģināja piegādāt septiņas savas kājas protēzē paslēptus mobilos tālruņus. Viesi pārmeklējot, cietuma darbiniekiem šķita aizdomīga viņa kājas protēze, kas bija aptīta ar elastīgo saiti, bet zem tās vēl uztīta follija. Izrādījās, ka protēzē paslēpti 7 mobilie tālruņi.

Reizēm tikšanās laikā sievas vīriem mēģina nodot narkotiskās vielas skūpstoties. Neatļauto priekšmetu un vielu nodošanā tiek izmantoti arī bērni. Piemēram, dažas mātes, ierodoties uz cietumu ar zīdaini, bērnu autiņbiksītēs mēdz paslēpt tālruni vai maisiņu ar narkotikām. Brasas cietuma Drošības daļas darbinieki aizturēja kādu vīrieti, kurš ierodoties uz ilgstošo tikšanos ar savu ieslodzīto dēlu, anālajā atverē bija paslēpis lielu daudzumu narkotisko un psihotropo vielu – heroīnu, amfetamīnu, 50 tabletes klonazepāma un desmit tabletes piperazīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas