Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Ilustratīvs attēls

Interneta sirdsāķis izkrāpis no dāmas 300 000 eiro

Valsts policija (VP) aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, iepazīstoties ar nepazīstamām personām interneta vidē. Pirms neilga laika VP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā vērsās kāda sieviete, kurai, izmantojot kādu sociālo tīklu iepazīšanās vietni, izkrāpti vairāk nekā 300 000 eiro. Ir pamatotas aizdomas, ka šādu naudas izkrāpšanas shēmu īsteno personu grupa no ārvalstīm, kā Latvijā, tā citviet, portālu Diena.lv informēja VP.

Šā gada jūlijā VP saņēma informāciju par iespējamu krāpniecību, kas īstenota, izmantojot interneta lietotājas uzticību. Valsts policijā vērsās kāda sieviete, kura likumsargiem pastāstīja, ka, izmantojot populāru sociālo tīklu iepazīšanās vietni, virtuālā vidē uzsākusi saraksti ar kādu vīrieti, kura nolūkos it kā bija izveidot nopietnas attiecības. Vīrietis uzdevies par ASV pilsoni, kurš atrodoties miera misijā Afganistānā.

Pašā iepazīšanās sākumā bijusi ļoti draudzīga un sirsnīga sarakste, kas ar interneta tulkotāja palīdzību norisinājusies gan latviešu, gan krievu valodā. Ar laiku abas personas turpinājušas saraksti, izmantojot e-pastu un mobilo telefonu saziņas aplikācijas.

Brīdī, kad vīrietis jau iemantojis cietušās sievietes uzticību, kādā sarakstē viņš minēja, ka vēlas doties atvaļinājumā uz Latviju, tikai tam esot zināmi šķēršļi. Vīrietis stāstīja, ka tiek slēgta nodaļa, kurā glabājas viņam piederošās mantas – vairākas koka kastes, kas satur dokumentus, dārglietas, apbalvojumu medaļas un aptuveni 20 miljonus eiro skaidras naudas. Minētās mantas, sarunu biedrs vēlējies nosūtīt sievietei kā viņa uzticības personai, jo citu tuvinieku viņam neesot, taču arī ar to radušies sarežģījumi. Vīrietis minēja, ka mantu pārsūtīšana, izmantojot diplomātisko pakalpojumu pastu, esot ļoti dārga. Sieviete pēc ilgstošas sarakstes nolūkā palīdzēt vīrietim atrisināt radušos situāciju esot veikusi vairākus atsevišķus naudas paskaitījumus – kopā vairāk nekā 300 000 eiro.

Šobrīd Valsts policija pārbauda minēto gadījumu. Ir pamatotas aizdomas, ka šādu naudas izkrāpšanas shēmu īsteno organizēta personu grupa no ārvalstīm un šādi noziegumi ir veikti ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.

Valsts policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nebūt pārlieku uzticīgiem sociālajos tīklos iepazīstoties ar svešiniekiem. Tāpat atkārtoti atgādinām, ka nevajadzētu trešajām personām izpaust savus personīgos datus, tādējādi pakļaujot sevi riskam kļūt par krāpšanas upuri.

Portāls Diena.lv vairākas reizes jau vēstījis par līdzīgiem gadījumiem - aizvien ir izplatītas parastās krāpšanas - cilvēkam atsūta e-pastu, ka, piemēram, "nomiris radinieks ārzemēs un, lai tu varētu viņu apbedīt un saņemt lielo mantojumu, ir jāpārskaita pieci vai seši tūkstoši eiro uz tādu un tādu kontu". Tiekot arī sūtīt fiktīvi dokumenti. Šādi bieži vien tiek piesaistīta vecu cilvēku uzmanība, kam materiālais stāvoklis nav tik labs.

Top komentāri

janisoz
j
Nesaprotu, kā tāda stulbene varēja nopelnīt 300k, ko atdot krāpniekam?
Stulba un vēl stulbāka
S
Izskatās ka kāda Latvijas oligarha sieva meklējusi sev mīļako...
prātiņ nāc mājā
p
20 miljonu skaidrā naudā - nu ja cilvēks ir tik bezcerīgi stulbs, ka tic šādiem murgiem, ka karavīram afganistānā var būt 20 miljoni, tad lai tik maksā par izglītošanu. kā nekā skola maksā naudu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas