Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Eurobarometer īpaši piesauc Latviju, prezentējot pētījumu par nabadzību

Ceturtdien _Eurobarometer _publiskotajā pētījumā par nabadzību Eiropā uz jautājumu: kā jūs raksturotu nabadzības līmeni jūsu valstī, 89% latviešu atbildējuši, ka uzskata nabadzību par izplatītu parādību. Vēl bažīgāki par nabadzību savā valstī ir tikai rumāņi, bulgāri un ungāri, savukārt visdrošāk jūtas dāņi – tikai 31% uzskata, ka nabadzība ir izplatīta, taču 68% norāda, ka tā nav aktuāla.

Konferencē Latvijas vārdu vairākkārt minēja kā piemēru dziļai krīzei, pieaugošai nabadzībai un bezdarbam. Eksperts Roberts Mančins norādīja uz pētījuma datiem, ka aptuveni 40% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka pēdējā gada laikā nav naudas ikmēneša rēķiniem par pārtiku, īri un citām sadzīviskām vajadzībām. Tikai Rumānijā klājas vēl sliktāk – to atzinuši 45%. Eiropā tas uztrauc vidēji 20% iedzīvotāju.

Kad Diena „pateicās” ekspertam  par Latvijai veltīto uzmanību, jo tās vārds nabadzības jautājumā tika pieminēts vairākkārt, eksperts atbildēja, ka „bija jāpiemin vēl vairāk, jo nav uzskatāmāka piemēra, kur krīze būtu tik dziļa. Ļoti dziļa. Līdz ar to cilvēki ir tik bažīgi nabadzības jautājumā un tā pieaug.” To apliecinot dati, ka 69% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēdējā gada laikā nabadzība ir būtiski pieaugusi, tādējādi ar savām bažām ieņemot 1.vietu Eiropā. Liels procents Latvijas iedzīvotāju bažījas arī par to, ka būs jāmaina mājoklis, iespējamību tuvākajā laikā zaudēt darbu.

Pētījums atklāj iemeslus, kāpēc cilvēki sevi uzskata par nabadzīgiem. 24% tā jūtas, jo nav naudas, lai pilnvērtīgi piedalītos sabiedrības dzīvē, 22%, kad nevar atļauties nopirkt dzīvei nepieciešamo pēc savas izvēles, 21%, ka to rada atkarība no sociālajiem pabalstiem, 18%, ja ienākumi ir zem valsts noteiktā nabadzības sliekšņa, bet  8% ietekmē zems sociālais statuss.

Vairāk nekā  puse, 56% eiropiešu, uzskata, ka vislielākais riks nonākt nabadzības apstākļos ir cilvēkiem bez darba, 41% pieļauj, ka nabadzībā var nonākt veci cilvēki, savukārt 31 % domā, ka tā varētu skart cilvēkus ar zemu izglītību. Savukārt 53% uzskata, ka nabadzība jānovērš vadībai, 13%  - pašiem iedzīvotājiem, 9% Eiropas savienībai u.c. ierosinājumi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas