Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ikstens: Saskaņas vājais rezultāts ir austrumslāvu vēlētāju sašķelšanas tiešas sekas

Saskaņas negaidīti vājais rezultāts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā skaidrojams ar austrumslāvu vēlētāju sašķelšanu, norāda politologs Jānis Ikstens. Savukārt Vienotības pašlaik prognozējamās četras vietas, viņaprāt, ir panākumus, ar kuru, visticamāk, nerēķinājās arī pati partija.

Intervijā LTV uz jautājumu, vai ar šādu balsojumu vēlētāji sodījuši Saskaņu par neviennozīmīgo attieksmi pret starptautiskajiem notikumiem, Krieviju, politologs uzsvēra - tas noteikti nav iemesls.

"Saskaņas centrs ir viestiešākā veidā cietis no tā, ka ar savu atsevišķu sarakstu gāja Alfrēds Rubiks, kurš ir Eiropas Parlamenta deputāts, ar savu atsevišķu sarakstu gāja Mirska kungs, ar savu sarakstu gāja Tatjana Ždanoka. Līdz ar to tā konkurence par austrumslāvu vēlētāju bija lielāka nekā citkārt un tur arī ir rezultāts," norādīja Ikstens.

Vienlaikus politologs atzina - viņš bija domājis, ka pašreizējā eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka no Latvijas Krievu savienības noteikti būs iekļuvusi EP, kaut pēc pašreizējās informācijas tas nav vēl droši zināms.

Turpretī, komentējot Vienotības rezultātus, viņš atzina - ja partija tiešām būs ieņēmusi četras vietas, tas būs milzīgs panākums. "Katrā gadījumā tas ir panākums, ar ko, es domāju, Vienotība varbūt līdz galam arī nerēķinājās."

Runājot par zemo vēlētāju aktivitāti, politologs norādīja, ka var, protams, vainot karsto laiku, taču svarīgākais iemesls ir tas, ka cilvēki nejūt EP nozīmi savā dzīvē. "Es domāju, ja vakar notiktu Saeimas vēlēšanas, protams, līdzdalība būtu nesalīdzināmi augstāka."

Turklāt vēlētāji Latvijā jau pierādījuši, ka laikapstākļi nebūt nav šķērslis un "izšķirošos brīžos tas nav tik būtiski". "Galu galā atcerēsimies - valodas referendums notika diezgan skarbā ziemā, tad cilvēki naski gāja uz referendumu. Tā kā pamatā šeit ir stāsts par EP nozīmi cilvēku dzīvē, un otrs moments ir, protams, vēlētāju reģistrs, bet tur mēs neko nevaram darīt, tās ir Eiropas vēlēšanas un tas ir absolūti nepieciešami." Viņaprāt, šajās vēlēšanās ir redzams vismotivētāko, politikā visieinteresētāko cilvēku balsojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas