Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Jūrmalas mēra vēstule iedzīvotājiem rada aizdomas par priekšvēlēšanu aģitāciju

Pirms svētkiem daudzi jūrmalnieki savās pastkastītēs saņēma vēstuli, kurā Jūrmalas mērs Gatis Truksnis jūrmalniekus mudina deklarēties pilsētā un aicināt arī kaimiņus to darīt. Vēstules personīgi adresētas katram zemes īpašniekam, un tajās ir arī apsveikums valsts svētkos. Tomēr vairāki jūrmalnieki Dienai norāda, ka nevēlas saņemt šādu mēra aģitāciju par nodokļu maksātāju naudu.

«Bija izveidojusies situācija, kad simtiem jūrmalnieku izmisuši un zobus sakoduši maksāja nesamērīgi lielu nekustamā īpašuma nodokli,» raksta G. Truksnis, skaidrojot domes lēmumu piešķirt 70% nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidi visiem Jūrmalas iedzīvotājiem, savukārt atlaide daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātajiem un pensionāriem būs 90% no pamatsummas. Ja Jūrmalā deklarētos 6000 Latvijas pilsoņu, kas pašlaik dzīvo pilsētā, bet nav deklarējušies, «mēs kopā varētu paveikt daudz labu darbu visu pilsētnieku interesēs», raksta G. Truksnis, novēlot «siltus 18. novembra svētkus». Vaicāts, kāpēc par pašvaldības līdzekļiem rakstījis vēstuli pirmajā personā, G. Truksnis atbild, ka tā esot cilvēcīgāk, jo iepriekšējās publikācijas avīzēs un portālos neesot devušas rezultātus, tomēr viņš rakstījis kā amatpersona. Vēstules nosūtītas aptuveni 20 000 NĪN maksātājiem. Uz repliku, ka varētu nelikt savu fotogrāfiju, G. Truksnis atbild: «Visādi var - var nerakstīt vispār.» Domes speciālisti mēram teikuši, ka pēc šīs vēstules esot ļoti liela atsaucība un daudzi jūrmalnieki deklarējoties elektroniski, tātad mērķis sasniegts. Taču kāda jūrmalniece, kura Dienai atnesa saņemto vēstuli, tomēr lūdza savu vārdu neminēt, ir sašutusi: «Mērs uzskaita savus labos darbus, sūtot par manu nodokļa maksātājas naudu sagatavotu vēstuli. Ne jau viņš privāti to mājās drukāja un pastmarkas pirka. Trukšņa labie darbi jau tiek aprakstīti katrā domes informatīvajā biļetenā - arī par jūrmalnieku naudu. Labos darbus vajadzētu redzēt un sajust tāpat, bet notiek pretējais - Jūrmalā dzīvot kļūst aizvien grūtāk.»

Jūrmalas domes lēmums piešķirt 70% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim ticis kritizēts, jo atlaidi saņems arī daudzi turīgi īpašnieki, kas būtu spējīgi maksāt pilnu summu. «Tas nav populisms, tā ir dzīves nepieciešamība. Ja to darīs citas pašvaldības, kurās iedzīvotājiem jāmaksā Ls 20 gadā, es kolēģiem acīs pateikšu, ka tas ir populisms, bet, ja skolotājai jāmaksā Ls 1000 un arī pēc 70% atlaides summa ir Ls 300, tad lai man kāds pasaka, ka tas ir populisms,» izteicās G. Truksnis. Jūrmalnieks SIA FIDEA partneris Gundars Kuļikovskis uzskata, ka «G. Trukšņa vēstule ir ņirgāšanās par veselo saprātu». «Pirmkārt, nedrīkst pilsētas budžetu vēl vairāk pārkraut uz mazāk turīgo pleciem, jo nekustamā īpašuma nodokli daudz vairāk maksā turīgi cilvēki atšķirībā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, uz ko savā vēstulē cer Truksnis. Otrkārt, ja amatpersona piedāvā neiekasētus nodokļus - NĪN atlaidi - pārvērst bērnudārza finansējumā, brīvpusdienās un brīvbiļetēs, ir jādomā, vai šis piedāvājums nav sacerēts vēlā piektdienas vakarā kādā bārā. Ir aizvainojoši, ka par naudu, ko es maksāju nodokļos ar cerību, ka satīrīs un salabos ielas, apgaismojumu, notekgrāvjus utt., par mani ņirgājas domes šefs, piesūtot ar pilnīgām muļķībām piebāztu A4 lapu,» norāda G. Kuļikovskis.

G. Trukšņa vēstuli kā Jūrmalas iedzīvotājs saņēmis arī domes opozīcijas deputāts Aigars Tampe. «Līdz pašvaldību vēlēšanām ir diezgan tālu, bet domes priekšsēdētājs ir jau pārkarsis - ar savu fotogrāfiju stāsta, ko panācis tieši viņš personīgi, lai gan lēmumu pieņēma dome,» ironizē A. Tampe. Arī viņš pats, būdams opozīcijā, atbalstījis NĪN atlaides, jo uzskata, ka slogs ir pārāk liels cilvēkiem ar nelieliem ienākumiem. G. Truksnis Dienai apgalvoja, ka vēstulei nav nekāda sakara ar vēlēšanām. Pašlaik vēl nav zināms, no kuras partijas saraksta viņš varētu startēt, jo pēc LPP/LC likvidācijas nav iestājies nevienā politiskajā spēkā. Publiski izskanējusi G. Trukšņa vēlme pievienoties Vienotībai, tomēr nesen partijas līdere Solvita Āboltiņa norādīja, ka tas, visticamāk, nenotiks, jo Jūrmalas mērs nav atteicies no saviem padomniekiem - par kukuļošanu notiesātā Jura Hlevicka un kukuļošanā apsūdzētā Raimonda Munkevica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas