Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nākamajiem eksprezidentiem nebūs apmaksāts dzīvoklis un glauns auto

Nākamajiem prezidentiem pēc viņu pilnvaru termiņa beigām būs samazinātas sociālās garantijas, uz ko uzstājis pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš - Saeima šo iniciatīvu ceturtdien atbalstīja galīgajā lasījumā.

Jaunā likuma redakcija nosaka, ka valstij bijušie prezidenti vairs nav jānodrošina ar valsts dzīvokli. Tas dos iespēju bijušajam prezidentam brīvi izvēlēties sev mājokli. Vienlaikus kā kompensējošs pasākums palielināta bijušā prezidenta ikmēneša pensija, to nosakot 85% apjomā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma līdzšinējo 50 procentu vietā. 

Bijušajam prezidentam saglabāta iespēja lietot valsts apmaksātu automašīnu, taču tai noteikti cenas "griesti" - tās iegādes vai nomas vērtība nedrīkstēs pārsniegt tādas automašīnas divkāršu vērtību, uz kādu ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai. Šāds nosacījums attieksies arī uz bijušajiem prezidentiem, ja būs nepieciešams iegādāties jaunu automašīnu.

Vienlaikus izmaiņas likumā paredz, ka bijušajam prezidentam pensija netiek maksāta, ja viņš ieņem Saeimas deputāta, Ministru kabineta locekļa vai parlamentārā sekretāra amatu. Tāpat, ja attiecīgajā amatā tiek nodrošināts dienesta transports, bijušajam prezidentam būs jāizvēlas, kuru automašīnu viņš izmantos. 

Tāpat Saeima atbalstīja priekšlikumu, ka pēc eksprezidenta nāves viņam lietošanā piešķirto valsts dzīvokli varēs izmantot arī viņa pārdzīvojušais laulātais vai bērni, bet ne ilgāk par vienu gadu. 

Bijušais prezidents pilnībā vai daļēji no paredzētajām sociālajām garantijām varēs atteikties. 

Deputāti šīs izmaiņas likumā ceturtdien pieņēma bez diskusijām.

Kādreizējais Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars iepriekš izteicās, ka atsevišķās valstīs ierobežojumi dažādām amatpersonām mēdzot būt arī komiski, piemēram, ka nedrīkst strādāt par tiesnesi vai izmeklētāju. Tomēr Latvijā šāda prakse nav paredzēta, pretējā gadījumā varētu būt pārmetumi, ka Valsts prezidenta kanceleja vēršas pret kādu konkrētu eksprezidentu.

Savukārt Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) iepriekš izteicās, ka eksprezidentu garantijas ir jautājums par cieņu pret cilvēku, kurš, esot Valsts prezidenta amatā, ir bijis valsts simbols. Tāpēc šajā jautājumā jāatrod visiem pieņemams vidusceļš.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas