Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

papildināta (5) - ZRP aizvien uzstāj uz savu premjera amata kandidātu Sprūdžu

Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāvji ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu trešdien galvenokārt runājuši par valsts ekonomikas un reģionu attīstību, kā arī izglītību. Par amatiem neesot runāts, taču ZRP aizvien uzstāj uz savu premjera amata kandidātu Edmundu Sprūdžu.

: Fotogrāfijas no Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās ar Zatlera Reformu partiju

Līdz lēmumam par koalīcijas izveidi vairs nav tāls ceļš ejams

Līdz lēmumam par koalīcijas izveidi vairs nav tāls ceļš ejams, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Zatlera reformu partijas līderis Valdis Zatlers. Politiķis atzīmēja, ka "detalizēta vienošanās" partijām ir jāpanāk līdz 17.oktobrim.

Pēc rīcības plāna izveidošanas tiks turpinātas ZRP un partijas "Vienotība" sarunas, kā arī notiks tikšanās ar pārējiem potenciālajiem koalīcijas partneriem. Zatlers pilnībā piekrīt tēzei, ka nepieciešama opozīcija, kas uzrauga valdību, un neatbalsta "varavīksnes" koalīcijas izveidošanu, kurā būtu pārstāvētas visas Saeimas partijas.

Izpildvaras darbībā ir nepieciešama pārnozaru pieeja, risinot problēmas demogrāfijas, izglītības, veselības aprūpes un citās jomās, akcentēja ZRP līderis.

ZRP un Vienotībai sarunām nepieciešamas vēl divas dienas

ZRP vadītājs Valdis Zatlers žurnālistiem pēc sarunas ar Valsts prezidentu stāstīja, ka ir izklāstījis koalīcijas veidošanas sarunu gaitu un partijas redzējumu. Amatpersonas arī pārrunājušas, kuros jautājumos ir atšķirības ekspertu grupās ar "Vienotību".

"Manuprāt, šis darbs, ko sauc par koalīcijas izveidi, ir sācies veiksmīgi un mums ir vienota izpratne par to, ka valdībā ir jābūt profesionāļiem, valdībā jāvalda komandas stilam Ministru prezidenta vadībā, kam uzdevums ir valsts ekonomiskā attīstība tuvākajos trijos gados," uzsvēra V.Zatlers. 

Prezidents sarunas laikā atkārtoti uzsvēris nepieciešamību "veidot pēc iespējas plašāku koalīciju ar profesionāliem cilvēkiem", sacīja Zatlers. Taču Bērziņš neesot precizējis, kāds būtu vēlamais koalīcijas sastāvs.

Savukārt E.Sprūdžs norādīja, ka viņš daudz runājis ar prezidentu par ekonomikas jautājumiem, tomēr secinājumu izdarīšanu par sarunu viņš atstāja A.Bērziņa ziņā.

Pirms ZRP un Vienotībai turpināt sarunas par trešo koalīcijas partneri, vēl būs nepieciešamas divas dienas, lai ZRP pabeigtu sarunas ar Vienotību par valdības rīcības plānu.

ZRP iekšienē nav runāts par amatiem Zatleram un Sondorei-Kukulei

Ar A.Bērziņu neesot runāts par konkrētiem amatiem, taču ZRP aizvien uzstāj uz savu premjera amata kandidātu E.Sprūdžu. 

V.Zatlers žurnālistiem arī teica, ka pat partijas iekšienē nav notikušas diskusijas par viņa iespējamo kandidēšanu uz Saeimas priekšsēdētāja amatu un ZRP biedres Sandras Sondores-Kukules kandidēšanu uz tieslietu ministres amatu.

Viņš arī uzsvēra, ka šī ir jauna koalīcijas veidošanas forma, kurā atšķirībā no citām reizēm primāri notiek darbs pie rīcības plāna cementēšanas, nevis amatpersonu izvēlēšanās.

Savukārt Latvijas Televīzija trešdienas vakarā ziņoja, ka 14 ZRP biedri, tostarp nākamie deputāti, nosūtījuši vēstuli partijas vadībai, kurā aicina neiesaistīt valdības veidošanā Saskaņas centru.

Bērziņš komentārus varētu sniegt ceturtdien  

Kā zināms, trešdien sākās Valsts prezidenta Andra Bērziņa sarunas ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Cerības uz Valsts prezidentu, ka viņš varētu palīdzēt partijām pieņemt šo lēmumu un pateikt, kurš no sabiedrotajiem - Saskaņas centrs vai Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK - būtu jāiesaista valdībā, līdz ar to arī uzņemoties atbildību par to, vismaz tuvākajā laikā var nepiepildīties, liecina prezidenta pārstāvju teiktais

Valsts prezidents A. Bērziņš pirmajās sarunās vēlējās uzklausīt partiju redzējumu un ar saviem ieteikumiem, visticamāk, būtu gatavs iesaistīties tikai tad, ja valdības veidošana nonāktu strupceļā.

Valsts pirmā amatpersona savas domas par līdzšinējo valdības veidošanas gaitu varētu izteikt ceturtdien, kad būs uzklausītas visas Saeimā ievēlētās partijas.

Vēl trešdien A.Bērziņš tikās ar Zatlera Reformu partiju un Vienotību. 

(papildināta ar informāciju par ZRP biedru vēstuli partijas vadībai)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas