Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Plāno ieviest CVK tiesības anulēt pašvaldību deputātu mandātus, ja ilgstoši nebūs apmeklētas sēdes

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Pašvaldības domes deputāta statusa likumā, kas paredz ieviest Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) tiesības anulēt pašvaldību deputātu pilnvaras, ja ilgstoši nebūs apmeklētas sēdes.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, jau patlaban likumā ir noteikts, ka pašvaldības dome var anulēt pilnvaras pašvaldības domes deputātam, kurš bez attaisnojoša iemesla uz domes sēdēm nav ieradies vismaz četras reizes pēc kārtas.

Šo kārtību iecerēts mainīt un mandātu anulēšanas tiesības piešķirt ar pašvaldību tieši nesaistītai iestādei - CVK. Plānots, ka pašvaldības deputāta pilnvaras CVK varēs anulēt, ja attiecīgais deputāts trīs mēnešu laikā bez attaisnojoša iemesla nebūs apmeklējis vairāk nekā pusi no domes sēdēm. Paredzēts, ka tā deputāta vietā, kuram būs anulēts mandāts, aicinās stāties nākamo kandidātu.

Savukārt Pašvaldību likumā paredzēts noteikt, ka vismaz piektajai daļai domes deputātu būs iespējas sasaukt kārtējo domes sēdi, ja līdzšinējā dome nav spējīga pildīt savus pienākumus. Ja mēneša laikā šāda sēde netiek sasaukta, tad pašvaldības izpilddirektoram paredzētas tiesības lūgt sēdi sasaukt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Minētie jautājumi ir aktualizējušies saistībā ar situāciju finanšu grūtībās nonākušajā Rēzeknes pilsētas domē. Pēc finanšu pārkāpumu konstatēšanas un Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča atstādināšanas viņa vadītā Rēzeknes valdošā partija "Kopā Latvijai" ir atzinusi, ka apzināti sabotē domes sēdes, lai panāktu domes sastāva atlaišanu un jaunas vēlēšanas. Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) ir aicinājusi domes deputātus atsākt darbu vai nolikt deputātu mandātus, atzīmējot, ka viņai ir tiesības, nevis pienākums atlaist domi, ja tās deputāti nenāk uz sēdēm un šādā veidā aptur domes politisko darbu.

Saeimas komisija izmaiņas rosinājusi, lai nodrošinātu nepārtrauktu pašvaldības domes darbu un lemtspēju situācijā, kad viens vai vairāki deputāti sistemātiski bez attaisnojoša iemesla nepiedalās domes sēdēs un apdraud pilnvērtīgu pašvaldības funkciju izpildi. "Šādiem deputātiem anulējot mandātu, šo amatu būs iespēja ieņemt citiem kandidātiem, kuri apzinīgi un ar pilnu atbildību veiks deputāta pienākumus," paudis Valsts pārvaldes komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Līdzšinējā kārtība paredz, ka Saeima ar likumu var atlaist domi un iecelt pagaidu administrāciju, ja pašvaldība trīs sēdes pēc kārtas nav spējīga pieņemt lēmumus kvoruma trūkuma dēļ. "Domes atlaišana ir galējs risinājums, taču, tā kā domi ievēlē vietējie iedzīvotāji, tad ir jādara viss iespējamais, lai domē lēmumus pieņemtu tautas vairākuma izvēlēti deputāti," atzīmējis komisijas priekšsēdētājs.

Valsts pārvaldes komisija lūgs Saeimu grozījumus Pašvaldības domes deputāta statusa likumā un grozījumus Pašvaldību likumā iekļaut 23.novembra sēdes darba kārtībā un noteikt tiem steidzamību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas