Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Saeimas apakškomisija atbalsta 16.marta noteikšanu par latviešu karavīru atceres dienu

Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputātu vairākums šodien atbalstīja 16.marta noteikšanu par Latviešu nacionālo karavīru atceres dienu.

Par šo priekšlikumu balsoja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Vienotības" deputāti, bet pret bija "Saskaņas centra" pārstāvis.

Deputāti pirms izšķiršanās uzklausīja Latvijas Nacionālo karavīru biedrības priekšsēdētāju leģionāru Edgaru Skreiju.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK Saeimā ir iesniegusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", paredzot atjaunot 16.martā atceres dienu. Jautājums par šīs iniciatīvas nodošanu vērtēšanai parlamenta komisijās tiks skatīts 14.marta Saeimas sēdē. Valstiskās audzināšanas apakškomisijas priekšsēdētājs ir VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars.

Valdību veidojošo partiju koalīcijas partneri neatbalsta nacionālās apvienības ieceri atjaunot 16.martā atceres dienu, pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers arī norādīja, ka šis nav tas datums, kas sabiedrību vieno, bet gan drīzāk šķeļ. Līdzīgu viedokli pauda arī Reformu partijas deputāte Inese Lībiņa-Egnere, kura piebilda, ka šāda iniciatīva īsi pirms 16.marta ir "politiskā kapitāla būvēšana".

Kā teikts likumprojekta anotācijā, veicot šādas izmaiņas likumā, "tiks atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem".

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

Pirmoreiz to kā piemiņas dienu 1952.gadā ierosināja svinēt bijušo leģiona karavīru organizācija "Daugavas Vanagi", jo 1944.gada 16.martā abas Latviešu leģiona divīzijas pirmoreiz darbojās kopīgi Austrumu frontē pie Veļikajas upes pret Sarkano armiju.

Jau vairākus gadus galvenie 16.marta pasākumi notiek Rīgā, kad pēc dievkalpojuma Rīgas Doma baznīcā bijušie leģionāri un viņu atbalstītāji dodas gājienā uz Brīvības pieminekli, lai noliktu ziedus. Šajā vietā viņus parasti, protestējot pret šādu gājienu, sagaida antifašistisko organizāciju pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas