Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

SC frakcija gatavo likumprojektu, paredzot iespēju pašvaldības iestādēs vērsties ar iesniegumiem krievu valodā

Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcija tuvāko pāris nedēļu laikā gatavojas iesniegt skatīšanai Saeimā grozījumus Valsts valodas likumā, paredzot iespēju pašvaldībās vērsties ar iesniegumu krievu valodā, atzinis SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

"Uzskatām, ka tas ir normāli un pragmatiski. Kāpēc, ja ir runa, piemēram, par kanalizācijas caurulēm, tekošiem jumtiem vai remontējamām kāpņu telpām, cilvēki nevarētu vērsties pašvaldības iestādēs ar iesniegumiem krievu valodā?" norādīja Agešins.

Viņš uzsvēra – atbilstoši plānotajiem likuma grozījumiem šādu kārtību varētu ieviest tajās pašvaldībās, kas pieprasītu šādu iespēju, piemēram, Rīgā vai Daugavpilī.

"Mēs neprasīsim, lai pašvaldībās varētu vērsties ar iesniegumu jebkurā valodā. Ja, piemēram, Talsos un Kuldīgā šāda pieprasījuma nebūs, neviens neko negatavojas uzspiest ar varu, bet, ja, piemēram, Rīgā, Daugavpilī vai Liepājā šāds pieprasījums būs, kāpēc pragmatiski cilvēkiem šādu iespēju nenodrošināt," klāstīja deputāts.

Agešins paskaidroja, ka cilvēkiem arī pašlaik saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem ir iespēja, piemēram, Valsts policijā vai ārstniecības iestādē vērsties ar iesniegumu krievu valodā.

"Es domāju arī, ka to, kas de facto notiek vairākās pašvaldībās, varētu apstiprināt arī de iure," piebilda Agešins.

Pašlaik frakcijas deputāti cītīgi strādā, pētot dažādas starptautiskas konvencijas, ko Latvija ir un nav ratificējusi. Tas nepieciešams plānoto likuma grozījumu iesniegšanas vētīšanai Saeimā.

Atbilstoši procedūrai frakcija ar piecu deputātu parakstiem apstiprināto likumprojektu iesniegs Saeimas prezidijam, lūdzot iekļaut Saeimas darba kārtībā, tad parlaments lems par tā nodošanu skatīšanai Saeimas komisijās.

Agešins arī prognozēja, ka Saeimā diskusijas par šo iniciatīvu nebūs vieglas, bet "mēs runāsim atklātu valodu".

Jau vēstīts, ka SC līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs aicinājis krievu valodai Latvijā noteikt nacionālās minoritātes statusu. "Pasakiet, ka tā ir nacionālā minoritātes valoda, lai, piemēram, pašvaldībā var iesniegt papīru ar sūdzību par komunāliem pakalpojumiem krievu valodā. Un viss. Un neviena latvieša tiesības nezināt krievu valodu nebūs apdraudētas. Katra pašvaldība tālāk varēs nodrošināt lietvedību latviski, pieņemot iesniegumu krieviski," klāstīja Ušakovs.

Viņš par iespējamību vērsties krievu valodā pašvaldības iestādēs iepriekš jau izteicies vairākkārt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas