Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +27 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Straujumai bažas par Pavļuta kandidatūru; jaunās valdības sastāvu sola prezentēt pirmdien

Premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība) turpina individuālas sarunas ar ministru amatu kandidātiem un sola jaunās valdības pilnu sastāvu nosaukt nākampirmdien, 20.janvārī, trešdien žurnālistiem pavēstīja Straujuma.

Risināms būtisks jautājums par ekonomikas ministra posteni, kas deleģēts Reformu partijai, taču jautājums, vai šajā amatā varētu turpināt strādāt Daniels Pavļuts. Straujuma uzskata, ka Pavļutam pēc Zolitūdes Maximas traģēdijas vajadzēja uzņemties politisko atbildību kā par būvniecības nozari atbildīgās ministrijas vadītājam un atkāpties no amata.

"Mulsina, pirmkārt, tas, ka valdība uzņēmās politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju un atbildīgā ministrija, konkrēti, bija Ekonomikas ministrija [nereaģēja]. Tās ir pirmās morālās bažas, kas ir. Protams, es arī gribu pārrunāt par Būvniecības likuma virzību," teica Straujuma.

Viņa skaidroja, ka 1.februārī Būvniecības likumam jāstājas spēkā, bet nav izstrādāti attiecīgie Ministru kabineta noteikumi. Premjera amata kandidāte arī esot saņēmusi vairākas e-pasta vēstules par Būvniecības likuma nepilnībām no būvnieku organizācijām un arī no Latvijas Pašvaldību savienības.

"Man ir konkrētas bažas, tāpēc es to gribu izrunāt," teica Straujuma. 

Par teju visiem pārējiem ministru amatiem ir skaidrība.

Vienotība uz finanšu ministra amatu virza pašreizējo ministru Andri Vilku, uz veselības ministra amatu - pašreizējo ministri Ingrīdu Circeni, uz satiksmes ministra amatu - pašreizējo ministru Anriju Matīsu, bet uz izglītības un zinātnes ministra amatu - pašreizējo Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāju Inu Druvieti. Par šiem ministru kandidātiem gan vēl galīgais lēmums jāpieņem Vienotības valdei.

Zaļo un zemnieku savienība aizsardzības ministra amatam deleģējusi Raimondu Vējoni, labklājības ministra amatam - Uldi Auguli un zemkopības ministra amatam - Jāni Dūklavu.

No Reformu partijas rindām amatus valdībā saglabās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. 

Savukārt Nacionālā apvienība tomēr trešdien nelems par konkrētu ministru amatu kandidātu izvirzīšanu, taču tā tieslietu ministra amatu piedāvājusi pašreizējam Tieslietu ministrijas valsts sekretāram Mārtiņam Lazdovskim, tāpat kā iespējama kandidāte uz šo amatu nosaukta pašreizējā Rīgas domes deputāte Baiba Broka un "vēl vairāki kandidāti", teica Straujuma. Savukārt iespējamais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs varētu būt pašreizējais Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis, bet kultūras ministra amatā paliktu Dace Melbārde. NA par ministru kandidātiem gala lēmumu pieņemšot piektdien.

Paralēli turpinās darbs pie jaunās valdības deklarācijas sagatavošanas. Tās pirmo versiju trešdienas vakarā nodos vērtēšanai valdības sociālajiem partneriem, teica premjera amata kandidāte.

Jaunā valdība būs jāapstiprina ar balsojumu Saeimā. Straujuma jau iepriekš izteikusies, ka rēķinās ar 66 deputātu balsīm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas