Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ušakova Facebook atbalstītāju lapa novembrī piedzīvojusi lielāko popularitātes kāpumu

Nila Ušakova fanu lapa sociālajā tīklā_ Facebook _novembrī piedzīvojusi strauju izaugsmi. Kontekstā ar grozījumiem priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, politiķu un viņu atbalstītāju aktivitātes sociālajos tīklos varētu pieaugt, bet nav īstas skaidrības, kā šādus iespējamos priekšvēlēšanu tēriņus kontrolēt.

2011.gadā izveidotā Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atbalstītāju lapa “Нил, мы с тобой” (“Nil, mēs ar tevi”) sociālajā tīklā Facebook novembrī piedzīvojusi visstraujāko izaugsmi, liecina digitālās aģentūras CLICK apkopotā informācija. Tiesa gan, tik labs rezultāts sasniegts ne bez reklāmas palīdzības - tā ļāvusi uzrunāt tos portāla lietotājus, kuri nav lapas atbalstītāji, novembra laikā piesaistot 5000 jaunus sekotājus.

Topa līderis šādus rezultātus sasniedzis ar vienkāršu ikdienas saturu, neieguldot līdzekļus tā izplatīšanā, turklāt visa komunikācija notiek lielākoties krievu valodā, kas apliecina, ka Latvijā ir spēcīga krievvalodīgo Facebook lietotāju kopiena, secinājusi aģentūra CLICK

Tiesa gan, kā to portālam Diena.lv uzsvēra N.Ušakova preses sekretāre Anna Kononova - nedz mēram, nedz viņa komandai, nedz partijai SC nav nekāda sakara ar šo lapu. 

Sociālo mediju eksperts Artūrs Mednis gan norāda, ka lapas sekotāju skaitu nevajadzētu pārvērtēt – viņaprāt, 22 tūkstoši nav nemaz tik liels skaits arī Latvijas mērogiem. “Tiesa gan, citi par laimi vai diemžēl nav šādas Facebook lapas uztaisījuši, bet es arī nedomāju, ka kādam ietu labāk,” pauž A.Mednis.

Šādu fanu lapu izveide ir normāla prakse, uzskata biedrības Sabiedrības par atklātību - Delna politikas analītiķe Līga Stafecka, uzsverot, ka cilvēkiem ir tiesības paust atbalstu kādam politiķim, pulcēties un dalīties viedokļos. L.Stafecka nesaskata problēmas arī lapas reklāmas tēriņos, jo vēl nav sācies priekšvēlēšanu aģitācijas periods. Tiesa gan pastāv jautājums par to, kā šie tēriņi pakļūtu zem regulējuma, kad sāktos priekšvēlēšanu aģitācijas periods.

Arī politoloģe Iveta Kažoka uzskata, ka katram politiķim un partijai ir tiesības sociālajos tīklos veidot sev veltītas lapas, vienlaikus ne katram izdodas sapulcināt tik daudz atbalstītāju. Šāds komunikācijas veids ir daudz atbalstāmāks, nekā politiskās reklāmas, kur bieži vien sevis reklamēšanai tiek tērēti administratīvie resursi vai notiek mediju uzpirkšana. 

“Šāda veida kampaņas pasaulē nav nekas jauns. Obama uz ASV vēlēšanām arī pulcēja milzīgu atbalstītāju skaitu tieši sociālajos tīklos. Tas, kas Latvijai ir netipisks, varbūt ir tie mērogi. Tieši priekšvēlēšanu periodā būtu labāk, ja daudzi politiķi spētu prasmīgi izmantot interneta piedāvātās iespējas, lai mobilizētu savu atbalstītāju grupas,” teic I.Kažoka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas