Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Diferencējot maksu par sabiedrisko transportu Rīgai cer piesaistīt 10 000 iedzīvotāju

Diferencējot biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā un nosakot lētākas biļetes rīdziniekiem, Rīgas dome cer, ka Rīgā deklarēsies aptuveni 10 000 cilvēku, šodien preses konferencē pastāstīja domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Rīgas dome auditoru kompānijai Deloitte pasūtījusi pētījumu, kā palielināt deklarēto iedzīvotāju skaitu un līdz ar to arī pašvaldības ieņēmumus. Viens no ieteikumiem paredzējis diferencēt biļešu cenas sabiedriskajā transportā, līdzīgi kā to darījušas arī citas pašvaldības Latvijā, vai arī ieviest iebraukšanas maksu Rīgā. Ušakovs gan norādīja, ka pagaidām nevar pateikt, vai Rīga to kādreiz izmantos.

Rīgas domes sniegtā informācija liecina, ka 2012.gadā Rīgas administratīvajā teritorijā reģistrētos uzņēmumos nodarbināti 481 266 iedzīvotāji, bet tikai 256 183 no tiem Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) maksājuši Rīgas pašvaldības budžetā. Rīgā strādā, bet nav deklarējušies aptuveni 127 000 cilvēku, tādējādi viņu nodokļi gājuši secen Rīgas kasei. Vidēji gada laikā viens Rīgā nodarbinātais Ienākuma nodoklī samaksā ap 1000 latu, bet Rīgas dome citām pašvaldībām pārskaitījusi IIN 208 miljonu latu apjomā.

Ušakovs skaidroja, ka Rīgā nedeklarēto pasažieru biļešu cenu veido brauciena pašizmaksa, kas ir viens eiro, kā arī pievienotās vērtības nodoklis un amortizācijas izdevumi. Viņš noraidīja Tiesībsarga iebildumus, ka iedzīvotājiem, kas nedzīvo Rīgā, nedrīkst noteikt dārgākas biļetes nekā to pašizmaksa. "Es pieņemu, ka Tiesībsarga birojam vispār nav nekādas sapratnes par to, cik ir pašizmaksa sabiedriskajam transportam," piebilda domes priekšsēdētājs.

Rīgas mērs žurnālistiem atzina, ka pašvaldībai pagaidām nav prognožu, kā plānotās izmaiņas biļešu cenu politikā varētu ietekmēt Rīgas satiksmes budžetu - tas būs redzams nākamā gada oktobrī vai novembrī. Būtisks pasažieru skaita kritums netiekot prognozēts, tāpat tiek uzsvērts, ka maršruti un reisu skaits tiks saglabāts līdzšinējā apjomā.

Domes vadība noraida versiju, ka šādu izmaiņu rezultātā daļa Pierīgas iedzīvotāju varētu nevis deklarēties Rīgā, bet gan sabiedriskā transporta vietā izvēlēties galvaspilsētā pārvietoties ar personīgo automašīnu. Ušakovs norādīja, ka sabiedriskais transports Rīgā tik un tā būs ātrāks par personīgo transportu, it īpaši nākamgad, kad tiks sākta Salu tilta rekonstrukcija.

Tāpat tiek norādīts, ka Pierīgas pašvaldībām tiks piedāvāta iespēja līdzfinansēt savu iedzīvotāju vizināšanos Rīgas sabiedriskajā transportā.

Lai saņemtu atlaidi, kas pienākas deklarētajiem rīdziniekiem, bez maksas būs jāsaņem personalizētais e-talons, kas turpmāk tiks dēvēts par Rīdzinieka karti. Tā kā SIA Rīgas karte datubāze būs savienota ar datu bāzi par Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, tādējādi atlaide tiks ieprogrammēta automātiski. Arī tiem, kas jau ir deklarējušies Rīgā un kuriem ir personalizētais e-talons, izmaiņas no 1.janvāra notiks automātiski.

Jautāts, cik ilgā laikā Rīgas satiksme spētu fiksēt izmaiņas iedzīvotāju dzīvesvietas deklarācijās, Pašvaldības SIA Rīgas satiksme priekšsēdētājs Leons Bemhens sacīja, ka tas varētu būt aptuveni mēnesis. Viņš neizslēdza teorētisku iespēju, ka daļa iedzīvotāju varētu regulāri deklarēties no savas pašvaldības uz Rīgu un atpakaļ, lai saņemtu atlaides. "Ja tas ir sporta veids - varbūt. Ja neapnīk, gan jau, ka var. Vai pūles atmaksājas - grūti pateikt," piebilda Rīgas satiksmes priekšnieks.

Rīdzinieka karti Rīgā deklarētie iedzīvotāji varēs saņemt bez maksas. Bemhens norādīja, ka karšu izmaksas ir ierēķināta e-talona uzturēšanas izdevumos un jaunu karšu izsniegšana papildus izdevumus neradīšot. Vienlaikus viņš atzina, ka Rīgas satiksmei tomēr nāksies paredzēt papildus līdzekļus e-talonu izsniegšanai, atverot jaunus klientu apkalpošanas punktus un organizējot izbraukumus. Viņš gan norādīja, ka nākamgad apritēs pieci gadi kopš e-talona ieviešanas, kas nozīmē, ka daudziem rīdziniekiem e-talons būs jāmaina, tāpēc ar papildus apkalpošanas izmaksām būs jārēķinās jebkurā gadījumā.

Vienlaikus domes vadība uzsver, ka Rīdzinieka karte tuvākajā nākotnē Rīgas iedzīvotājiem paredzēs arī virkni citu papildus bonusu, piemēram, atlaides maksas autostāvvietās un atlaides muzeju apmeklējumiem.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra brauciens sabiedriskajā transportā rīdziniekiem izmaksās mazāk - 0,60 eiro jeb 0,42 latius, savukārt Rīgā nedeklarētiem iedzīvotājiem būs jāmaksā divreiz vairāk - 1,20 eiro. Šādas izmaiņas tiks ieviestas arī mikroautobusos. 

Rīdziniekiem jūtami lētākas būs arī mēnešbiļetes. Šobrīd mēnešbiļete vienam transporta veidam izmaksā 29,10 latus, diviem - 35,60 latus, bet uz trim transporta veidiem - 45,90 latus. Ušakovs norādīja, ka šī diferencēšana pēc transporta veida saglabājusies vēl no laika, kad autobusu, tramvaju un trolejbusu pakalpojumus sniedza dažādi uzņēmumi, taču no 1.janvāra šāda diferencēšana tiks atcelta un viena un tā pati mēnešbiļete būs derīga visiem transporta veidiem.

No 1.janvāra rīdziniekiem mēnešbiļete uz visiem transporta veidiem visos maršrutos septiņām dienām nedēļā maksās 29,10 latus jeb 41,40 eiro, bet nedeklarētajiem iedzīvotājiem - 49,90 latus jeb 71 eiro. Darba dienu biļete visiem maršrutiem rīdziniekiem maksās 22 latus (31,30 eiro), bet pārējiem - 37,67 latus (53,60 eiro).

Jaunievedums neattieksies uz skolēniem, arodskolu audzēkņiem un studentiem, kas mācās Rīgā - tiem atlaides tiks saglabātas esošajā līmenī.

Deklarēties Rīgā ir iespējams visu laiku, taču tie, kas deklarēsies Rīgā līdz 31.decembrim, saņems vienu mēnešbiļeti mēnesim par brīvu.

Kā skaidro Ušakovs, šādu izmaiņu mērķis ir veicināt iedzīvotāju deklarēšanos Rīgā, lai galvaspilsētā strādājošo cilvēku Ienākuma nodoklis nonāktu Rīgas domes budžetā.

Ušakovs kā piemēru min Tallinu, kur ieviests bezmaksas sabiedriskais transports, lai palielinātu galvaspilsētā deklarēto iedzīvotāju skaitu, jo Igaunijā, tāpat kā Latvijā, nodokļi pāriet tai pašvaldībai, kurā iedzīvotājs deklarējies, nevis tur, kur strādā.

"Rīgā šobrīd dzīvo un strādā ap 100 000 nedeklarēto iedzīvotāju. Ja viņu būtu deklarēti Rīgā, tad visi nodokļu ieņēmumi pieaugtu par 25%. Tas ir ļoti daudz," uzsver Rīgas mērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas