Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Saskaņas centrs: Strīdīgos grozījumus Zinātniskās darbības likumā jāietver atsevišķā likumprojektā

 „Vairāku politiķu nesenie izteikumi par to, ka apspriežot parlamentā  Zinātniskās darbības likuma grozījumus, kurus Valsts prezidents Andris Bērziņš atdevis Saeimai otrreizējai izskatīšanai, neviens deputāts nav izteicis iebildumus, neatbilst patiesībai,”- paziņoja Saeimas „Saskaņas centra” frakcijas deputāts, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas loceklis Ņikita Ņikiforovs.

11. Saeimas „Saskaņas centra” frakcijas deputāti 18. februārī vērsās pie prezidenta Andra Bērziņa ar lūgumu neizsludināt likumprojektu, kas paredzēja, ka turpmāk zinātniskā darbība tehniskajā, sociālajā, kultūras vai citā jomā var tikt pārtraukta, ja valsts drošības iestādes uzskatīs to par nacionālo drošību apdraudošu. Valsts prezidents 22. februārī nosūtīja likumprojektu parlamentam otrreizējai caurskatīšanai, vēstulē Saeimas priekšsēdētājai  Solvitai Āboltiņai izklāstot sava lēmuma argumentāciju. 

Pēc Ņikitas Ņikiforova domām, pašlaik politiķi, kuri apgalvo, ka ierosinātā likumprojekta redakcija neraisīja deputātiem nekādus iebildumus, vienkārši mēģina novelt no sevis atbildību par pieļauto likumdošanas brāķi.

- Prezidents savā Saeimas priekšsēdētājai adresētajā vēstulē ir skaidri licis saprast, ka valsts atzīst zinātniskās, mākslinieciskās un cita veida radošās darbības brīvību, kā arī to, ka valsts pienākums ir cienīt un nostiprināt akadēmisko brīvību, - atzīmēja Ņikita Ņikiforovs. – „Saskaņas centra” deputāti jau sākotnēji norādīja uz likumprojekta vājajām vietām. Pirmkārt, mums izraisīja lielu neizpratni tas, ka grozījumi, kuri tik būtiski ietekmē zinātnisko darbību, negaidīti un lielā steigā tika iesniegti tikai uz trešo lasījumu. Tas neļāva izvērst nopietnu diskusiju, iesaistot apspriešanā ieinteresētās puses. Otrkārt, es personīgi painteresējos pie Satversmes aizsardzības biroja (SAB)  pārstāvja, kas izraisījis nepieciešamību izdarīt likumā šādus grozījumus. Un saņēmu „spožu” atbildi: „grozījumi harmonizēs situāciju zinātniskās darbības un nacionālās drošības jomās”. Nez vai šādu atbildi var uzskatīt par izsmeļošu. Apspriežot likumprojektu „Saskaņas centra” frakcijā, tika nolemts vērsties pie prezidenta. 

Ņikita Ņikiforovs uzskata, ka pašreizējā situācijā strīdīgos grozījumus vajadzētu izdalīt atsevišķā likumprojektā. 
- Sākotnēji Zinātniskās darbības likums tika atvērts, lai atrisinātu problēmu par zinātnisko atklājumu komercializāciju, par ienākumu sadali starp zinātnieku un zinātnisko pētījumu iestādi. Tā ir sasāpējusi problēma, kura ir jāatrisina steidzami, - te patiešām nav nekādu iebildumu, - paskaidroja Ņikita Ņikiforovs. – Atbilstoši grozījumi bija ietverti Zinātniskās darbības likumā”, kuru prezidents nodeva atpakaļ Saeimai. Tagad likumprojekta strīdīgās daļas dēļ, kas paredz pastiprināt specdienestu kontroli pār zinātnisko darbību, tiek bremzēts risinājums problēmai par izgudrojumu komercializāciju. Bet tas nav pieļaujams – zinātnes vidē šī jautājuma risinājums tiek gaidīts jau sen. Tāpēc mēs uzskatām, ka nepieciešams strīdīgos grozījumus iekļaut atsevišķā likumprojektā, bet likumdošanas  grozījumus par izgudrojumu komercializāciju pieņemt steidzami. Kas attiecas uz specdienestu tiesībām kontrolēt zinātnisko darbību – tur nepieciešama ilga un vispusīga diskusija. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē