Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Āboliņš: Pagātnes rēgi

Neveikli. Šokējoši. Uzjautrinoši. Netalantīgi. Vienkārši stulbi

Jebkuru no šiem apzīmējumiem, un, patiesību sakot, vēl desmitiem citu, var attiecināt uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Nelijas Jezdakovas svētdienas iznācienu LTV1 raidījumā Panorāma. Ja vien ne skaudrā apziņa, ka tā patiešām ir realitāte, varētu pieņemt, ka nejauši uzslēgusies kāda Holivudas komēdija un tūlīt kadrā izlēks vismaz Džims Kerijs, lai notikumus padarītu vēl absurdāk un sirreālāk neiespējamus.

Taču Jezdakova svētdien bija īsta. Viņa netēloja, un to apliecina arī vēlākais, aizkadrā palikušais lūgums nodot žurnālistam Jānim Gestam vēstījumu, ka viņš ir svoločs.

Protams, var diskutēt par to, vai sabiedrībai maz ir jāzina, kāds izskatās VID vadītājs, varbūt pareizāk ir, ja šis cilvēks vairāk turas ēnā un arī citu ar represīvām funkcijām apveltītu iestāžu vadītāji bieži vien nav pieejami medijiem jebkurā diennakts laikā. Taču jebkurā gadījumā VID vadītāja pienākums ir nozīmēt kādu cilvēku, kurš ikdienā spētu sakarīgi komunicēt ar sabiedrību, skaidrot lēmumus un atbildēt uz jautājumiem. Un VID vadītāja pienākums ir arī TV ekrānā neizturēties maksimāli neveikli, tādā veidā apkaunojot ne tikai sevi un savu iestādi, bet arī valsts amatpersonas kā tādas. Jo vienkāršam skatītājam patiesībā ir vienalga, kas par činavnieku atkal ir izgāzies. Viņš tikai kārtējo reizi ir guvis apstiprinājumu tam, ka viņi visi tur tādi.

Diemžēl ir sajūta, ka Jezdakova šoreiz nav vientuļa savās domās. Pietiekami daudz publisku, valsts iestāžu vadītāju uzskata, ka atrodas savās mazajās monarhijās, par kurām citiem nav un nevar būt nekādas daļas. Turklāt tie, kuri par tur notiekošo izrāda kaut minimālu interesi, automātiski tiek iekvalificēti apkarojamu svoloču kategorijā, aizmirstot, ka patiesībā jau valsts iestādes nav veidotas tāpēc, lai to vadītājiem būtu darbs. Tās ir pamatā servisa iestādes (un tāda ir ne tikai VID, bet arī policija), kurām jābūt iedzīvotājiem maksimāli atvērtām. Un tāpēc žēl, ka augstos amatos ir personas, kuras ne izprot savu sabiedrisko lomu, ne apzinās savu valstisko misiju un tā vietā, lai mazinātu varas plaisu no sabiedrības, pieliek teju titāniskas pūles, lai, gluži pretēji, - to palielinātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē