Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Apsardzes kompāniju asociācija aicina VID apkarot ēnu ekonomiku apsardzes nozarē

Drošības nozares kompāniju asociācija (DNKA) izplatījusi aicinājumu Valsts ieņēmuma dienestu (VID) veikt aktīvākus nodokļu kontroles pasākumus arī apsardzes nozarē, lai ierobežotu ēnu ekonomiku nozarē un veicinātu godīgu konkurenci, portālu Diena.lv informēja asociācija. "Reālo ieņēmumu neuzrādīšana pilnā apmērā un algu izmaksa "aploksnēs", kas apsardzes nozarē eksistē jau gadiem, liedz godīgi strādājošajiem komersantiem būt konkurētspējīgiem gan publiskajos, gan privātajos iepirkumos.

Aplēses arī liecina, ka nenomaksātu nodokļu dēļ šajā nozarē valsts katru gadu zaudē vairākus desmitus miljonus eiro," norāda DNKA valdes priekšsēdētājs Arnis Marcinkēvičs.Viņš atgādina, ka asociācija aicinājusi 100 lielākos apsardzes nozares uzņēmumus informēt par kopējo uzņēmuma nodokļu nomaksas apmēru uz vienu apgrozījuma latu 2013.gadā, tomēr šim lūgumam atsaucās tikai četri komersanti. Pēc asociācijas domām tas ir pamats aizdomām, ka lielai daļai uzņēmumu šie dati ir slēpjami un netieši norāda uz atrašonas ekonomikas pelēkajā zonā. DNKA jau ir vērsusies Valsts policijā ar aicinājumu izstrādāt detalizētu apsardzes komersantu reģistru, kurā būtu pieejama visa nepieciešamā informācija par licencētajiem nozares uzņēmumiem.Marcinkēvičs uzsver, ka nozarē trūkst caurspīdīgums, un liela daļa uzņēmēju nav ieinteresēti, lai ši situācija mainītos. Publiskajos iepirkumos joprojām uzvar apsardzes uzņēmumi ar cenām, kas ir zemākas par Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) rekomendēto minimālo fiziskās apsardzes stundas likmi. IUB vērtējumā tā tiek uzskatīta par zemāko iespējamo cenu, kas, pilnā apmērā nomaksājot nodokļus, uzņēmumam ļauj turpināt strādāt bez zaudējumiem. Zema cena ne vienmēr ir ekonomiski pamatota, tāpēc tā bieži tiek samazināta uz nodokļu un "aplokšņu algu" rēķina."Redzot Valsts ieņēmuma dienesta apņēmību novērst šo negodprātīgo praksi arī citos uzņēmējdarbības sektoros kā, piemēram, automobiļu apkopes un remonta nozarē un zobārstniecībā, uzskatu, ka ir nepieciešams īpašu uzmanību pievērst arī apsardzes nozarei," aicinājumu izsaka Marcinkēvičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē