Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dienas replika: Kipra drīzumā lūgs ES palīdzību 1,7 miljardu eiro apmērā

Banku kopējais aktīvs Kiprā ir gandrīz deviņas reizes lielāks nekā valsts IKP. Kipras IKP pērn bija 17,76 miljardi eiro, turpretim banku noguldījumu Kipras bankās apjoms šā gada 1. ceturkšņa beigās - 70,7 miljardi eiro.

Kipras bankas ievērojamu daļu savu aktivitāšu izvērš ārvalstīs, galvenokārt Grieķijā, bijušajā metropolē Lielbritānijā, Krievijā un Ukrainā, kuras iedzīvotāji ir iecienījuši Kipru jau no 90. gadu sākuma. Kiprā dzīvo 840 tūkstoši iedzīvotāju, no kuriem 21,5% ir ārvalstu pilsoņi - aptuveni 80†000 Lielbritānijas, bet 40†000 - Krievijas.

Kipras banku aktivitātes Grieķijā ir novedušas pie tā, ka viena no lielākajām Kipras bankām Grieķijā ciesto zaudējumu dēļ vairs nav spējīga veikt bankas rekapitalizāciju pašas spēkiem. Tāpēc ļoti ticams, ka Kipra drīzumā lūgs ES palīdzību 1,7 miljardu eiro apmērā. Vienlaikus šīs problēmas var izrādīties nenozīmīgas, salīdzinot ar tām, kas rastos Grexit (no angļu valodas vārdiem «Greece»/Grieķija un «exit»/izeja) gadījumā. Eiropas Komisija pašlaik uzskata, ka Kipra var iztikt bez palīdzības. Taču nedz Kipras valdība, nedz ES vienīgais prezidents komunists, nedz vēl jo vairāk valsts iedzīvotāji banku dēļ nevēlas upurēt savu dzīves līmeni, kas ir jūtami augstāks nekā vidēji ES. Kipras valdība joprojām nezina, cik gatavi iesaistīties banku glābšanā ir to lielākie īpašnieki, piemēram, Bank of Cyprus galvenais akcionārs D. Ribolovļevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē