Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dobelis: Finanšu ministrija nolēmusi atdot starptautiskā aizdevuma lētāko daļu

Finanšu ministrija ar lepnumu paziņojusi, ka Latvija ir atdevusi  1,1 miljardu eiro, kurus savulaik aizņēmās no Starptautiskā valūtas fonda (SVF). Runa ir par starptautiskā aizņēmuma programmu, kuras ietvaros Latvija kopumā aizņēmās 4,5 miljardus eiro. Līdzās SVF, naudu mums aizdeva arī Eiropas Komisija, Pasaules Banka un arī ERAB, kas veica ieguldījumu AS „Parex banka”. 

Steidzīgā parāda atdošana liek uzdot vairākus jautājumus. PIemēram, kādēļ valsts steidzas vispirms atdot to parāda daļu, kurai ir zemākā procentu likme? Tādēļ biedrība PROGRESĪVIE ir vērsusies LR Finanšu ministrijā ar lūgumu pagodināt sabiedrību ar detalizētāku skaidrojumu un pamatojumu priekšlaicīgai parāda atdošanai.

Kā norādīts Valsts Kases mājas lapā (http://www.kase.gov.lv/l/informacija-par-starptautisko-aiznemumu/2027), SVF aizdevuma daļai procentu likme bija 1,912 %, Eiropas Komisijas daļai – 2,875 % līdz 3,375 %, bet Pasaules Bankas daļai – 4,18 % līdz 4,22 %. Tas ļauj secināt, ka Latvija vispirms ir izvēlējusies atdot to parāda daļu, kura izmaksā vislētāk. Turklāt parāds ir nevis vienkārši atdots, bet pārfinansēts, aizņemoties līdzekļus privātajā sektorā ar 2,750 % likmi, kas ir ausgtāka kā SVF aizdevumam.

Biedrība PROGRESĪVIE pieļauj, ka parāds vispirms ir atdots tieši SVF tādēļ, ka fonda eksperti arvien biežāk Latvijas vadošās amatpersonas nostadījuši neērtās un nepatīkamās situācijās. SVF jau vairākkārt norādījis politiķiem, ka Latvijas veiksmes stāstam ir pamatīgi trūkumi, kuri apdraud mūsu valsts ekonomiskās izaugsmes ilgtspēju. Kā viens no būtiskākajiem trūkumiem norādīta nodokļu sistēma, kura uzliek pārāk lielu slogu darbaspēkam, turklāt veicina netaisnīgu darba algu aplikšanu ar nodokļiem, padarot Latviju par nevienlīdzīgāko valsti Eiropas Savienībā. Tāpat izteikto problēmu lokā minēta emigrācija, augstais bezdarba līmenis un lielais to cilvēku skaits, kuri dzīvo nabadzībā.

Ar pēdējo kritisko pēcprogrammas uzraudzības ziņojumu SVF nāca klajā vēl šī gada novembrī, un nu izskatās, ka politiķi pēc iespējas ātrāk vēlas atbrīvoties no tādiem aizdevējiem, kuri publiski norāda uz neatrisinātiem jautājumiem un nepatīkamām problēmām.

Biedrība PROGRESĪVIE uzskata, ka daudz nozīmīgāka par priekšlaicīgu aizdevuma atmaksāšanu būtu līdzekļu investēšana Latvijā, lai mazinātu sociālo spriedzi, celtu Latvijas konkurētspēju un atrisinātu citas problēmas, kas apdraud Latvijas ilgtspējīgu izaugsmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē