Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Dombrovskis: Reformas vairos valsts kapitālsabiedrību ienesīgumu

Ceturtdien, 5. aprīlī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) vadīs Reformu vadības grupas sēdi, kurā tiks lemts par valsts kapitālsabiedrību daļēji centralizētas pārvaldības modeli. Šīs reformas mērķis ir palielināt valsts īpašumā esošo kapitālsabiedrību ienesīgumu un vērtību, uzlabot to pārvaldes caurskatāmību, kā arī atbrīvot ministrijas no tām neraksturīgām funkcijām, portālu Diena.lv informēja premjera pārstāvis Mārtiņš Panke.

"Valsts īpašumā ir vairāk nekā 140 uzņēmumu kapitāldaļas. Pētījumi norāda, ka atdeve no valsts ieguldījumiem šajos uzņēmumos varētu būt krietni lielāka, taču priekšnoteikums ir vienotu kritēriju ieviešana to pārvaldīšanā, kas fokusēti uz skaidru mērķi – vairot valsts ieguldījumu vērtību un palielināt ienesīgumu," sacīja Ministru prezidents V.Dombrovskis.

Piedāvātais modelis paredz veidot kompaktu un profesionālu iestādi – Centralizētās pārvaldības institūciju, kuras uzdevums ir nodrošināt vienotu korporatīvās pārvaldības standartu ieviešanu valsts kapitālsabiedrībās un to finanšu darbības efektivitātes un noteikto finanšu mērķu sasniegšanas analīzi.

Plānots, ka CPI sāks darbu ar 2013. gadu, vispirms atbilstoši valsts kapitālsabiedrību izvērtējuma rezultātiem pārņemot valsts kapitālsabiedrību, kuras nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, kā arī to kapitālsabiedrību, kurās valstij ir mazākuma akcionāra statuss, pārvaldīšanu. CPI varētu tikt nodota tādu uzņēmumu kā LMT (valstij pieder 39,7% kapitāldaļu), Latgales enerģētika (2%), Rīgas Siltums (48,99%), Jelgavas siltumtīklu uzņēmums (24%), Latvijas olimpiskā vienība (29%), Rīgas kinostudija (24,1%), kā arī citu uzņēmumu kapitāldaļu pārvaldība.

Tāpat ir virkne kapitālsabiedrību, kuru funkcijas faktiski neatbilst kapitālsabiedrības statusam, tiks apsvērta to pārveidošana par iestādēm vai aģentūrām.

Pēc valsts kapitālsabiedrību daļēji centralizētas pārvaldības modeļa apstiprināšanas Reformu vadības grupā plānots to virzīt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē 24. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē