Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Dombrovskis: Vairums Latvijas iedzīvotāju līdz janvārim atbalstīs eiro ieviešanu

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) intervijā biznesa ziņu dienestam Bloomberg pauda pārliecību, ka līdz janvārim vairums Latvijas iedzīvotāju atbalstīs eiro ieviešanu.

Latvijas valdība turpinās kampaņu, skaidrojot iedzīvotājiem eiro ieviešanas priekšrocības un izkliedējot nepatiesus mītus par valūtas maiņas sekām, sacīja premjerministrs, norādot, ka pēdējos mēnešos atbalsts eiro ieviešanai Latvijas iedzīvotāju vidū pieaudzis.

Pēc pozitīvajiem Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas (ECB) konverģences ziņojumiem Latvija turpinās sadarbību ar kolēģiem no eirozonas valstīm, lai nodrošinātu politisko atbalstu Latvijas uzņemšanai eirozonā, sacīja Dombrovskis. Pēdējā gada laikā no eirozonas valstīm saņemti pozitīvi signāli par politisko atbalstu.

Attiecībā uz inflācijas risku Dombrovskis atzina, ka inflācija ir cena par valūtas maiņu, ar ko saskārušās visas valstis pēc eiro ieviešanas, tomēr svarīgi sekot līdzi, lai inflācija būtu saistīta ar produktivitātes un darba algu pieaugumu, kā arī valdības uzdevums ir uzmanīt kredītu pieaugumu, lai izvairītos no jauna kreditēšanas burbuļa.

Latvija turpinās informatīvo kampaņu iedzīvotājiem, skaidrojot, kāpēc pievienoties eirozonai, tieši kā notiks valūtas maiņa, kā arī sniegs ekonomisko pamatojumu, kā tas palīdzēs valsts attīstībai, tostarp piesaistīs ārvalstu investīcijas, kā piemēru minot Igauniju, sacīja Dombrovskis.

Valsts arī skaidros, kas tieši gadu mijā notiks ar latiem cilvēku kabatās, makos un banku kontos.

Attiecībā uz bažām par cenu pieaugumu pēc eiro ieviešanas Dombrovskis norādīja, ka eiro ir tikai neliels faktors, kas ietekmē cenas.

Sabiedrībā izplatīts nepareizs uzskats, ka valstīs pēc eiro ieviešanas cenas pieaug eiro dēļ. Taču, izvērtējot valstis, kas nesen pievienojās eirozonai, šo uzskatu fakti neapliecina.

Kā piemēru Latvijas premjerministrs min Igauniju, kur cenu pieaugumā tika vainota eiro ieviešana, taču tajā laikā "Gazprom" palielināja gāzes cenas, kas bija galvenais iemesls cenu vispārējam pieauguma.

Dombrovskis arī noraidīja bažas, ka eiro kurss pret latu ir pārāk spēcīgs. "Mēs par to neraizējamies, jo mēs jau no 2005.gada dzīvojam ar fiksētu kursu, līdz ar to Latvijas ekonomika ir pieradusi dzīvot ar šo likmi," sacīja premjerministrs.

Attiecībā uz bažām par eiro stabilitāti Latvijas premjerministrs norādīja, ka nav pareizi eirozonas valstu finanšu nedienas uzskatīt par eiro krīzi, jo eiro kā valūtai klājas labi, uzsverot, ka eiro likme ir tuvāk vēsturiskajam maksimumam, nevis minimumam.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien oficiāli pauda atbalstu eiro ieviešanai Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē