Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Elksniņš: Starp LMT un Lattelecom pastāv aizliegtās vienošanās pazīmes

Saskaņā ar ekonomikas ministra Daniela Pavļuta sniegtajām atbildēm Saeimas deputātiem, starp SIA Latvijas mobilais telefons (LMT) un SIA Lattelecom, kā arī starp to akcionāriem - Latvijas valsti un TeliaSonera AB grupa, pastāv vienošanās par savstarpējo tirgus sadali un nekonkurenci atsevišķās pakalpojumu sniegšanas jomās, kas ir Konkurences likuma pārkāpums, norāda Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (Saskaņas centrs).

Šā gada 3.oktobra Saeimas sēdē ekonomikas ministrs, atbildot uz deputātu jautājumiem norādīja: "Kas ir liedzis Lattelecom, teiksim, sniegt mobilo sakaru pakalpojumus? Mana atbilde ir: tie ir šie dibināšanas līgumi un Jumta līgums, (...), - 1991.gada LMT dibināšanas līgumi un 1994.gada Jumta līgums par investoru ienākšanu Lattelecom. Tātad no šiem līgumiem un no tiem izrietošajiem līgumiem izriet... (...) tie, starp citu, paredz to, ka Lattelecom nav tiesību bez otra akcionāra piekrišanas radīt konkurenci atsevišķās jomās, kur darbojas LMT. Citiem vārdiem sakot, arī mobilo sakaru un datu pārraides jomā. Un ir vairākkārt... (...) ir bijuši vairāki gadījumi, kad Lattelecom ir vēlējies un padomes līmenī... un padomju līmenī ir risinājis jautājumu par to, lai iegūtu arī mobilo sakaru licenci; pēdējais gadījums, ja nekļūdos, bija pirms gada vai diviem, tas bija attiecībā uz ceturtās paaudzes jeb 4G licenci, un šis jautājums ir ticis noraidīts no TeliaSonera puses."

Ministra teiktais apliecina, ka pastāv aizliegtās vienošanās starp LMT un Lattelecom, kā arī starp Latvijas valsti un TeliaSonera AB grupa. Atbilstoši Konkurences likuma prasībām šādas vienošanās ir aizliegtas un kopš noslēgšanas brīža ir spēkā neesošas. Šādas vienošanās kavē, ierobežo un deformē konkurenci Latvijas teritorijā, savukārt līgumi par investoru ienākšanu ar šādiem nosacījumiem ir apšaubāmi no tiesiskuma puses. Vienošanās, saskaņotas darbības un nosacījumi starp tirgus dalībniekiem, kas sadala tirgu un pakalpojuma saņēmējus, nodara ievērojamu kaitējumu kā tautsaimniecības interesēm kopumā, tā arī katram patērētājam atsevišķi.

Šo iemeslu dēļ Elksniņš ir nosūtījis vēstuli Konkurences padomes (KP) priekšsēdētājai Skaidrītei Ābramai, kurā lūdz KP sākt pārbaudi un pieņemt likuma prasībām atbilstošu lēmumu, tajā skaitā ņemot vērā apstākļus, ka pret Latvijas valsti varētu tikt sākta pārkāpuma procedūra Eiropas Komisijā.

Deputāts arī lūdz sniegt informāciju par to, vai iepriekš KP ir saņēmusi kādus lūgumus vērtēt LMT un Lattelecom darbību konkurences jomā atbilstoši nosacījumiem, kas ietverti to līgumos.

Elksniņš nosūtījis vēstuli arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība), lūdzot sniegt skaidrojumu par to, kādus nosacījums TeliaSonera AB grupa izvirzīja, bet Latvijas valsts akceptēja attiecībā uz SIA Latvijas Mobilais telefons un SIA Lattelecom dibināšanu 1991.gadā, gan vēlāk 1994.gadā noslēgto Jumta līgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē