Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ījabs: Dombrovskis jau zaudēts

Dombrovskis ar visām savām priekšrocībām un trūkumiem Latvijai ir jau zaudēts. Viņš bijis Vienotības galvenais resurss, taču, ņemot vērā vārgo partiju sistēmu, viņam nevar pārmest vēlmi pastrādāt kādā mierīgākā vietā, ekspresintervijā Mārim Zanderam pauž politologs Ivars Ījabs.Fragments no intervijas:

Straujumas uzrunāšana premjera postenim - tā ir izmisuma pazīme (kad aptrūcies kandidatūru), vai arī ir kāda iekšēja loģika? Un šādā kontekstā: kā vērtējat zemkopības ministres stiprās un vājās puses, lielākos izaicinājumus (viņai pašai), potenciāli kļūstot par premjeri?

Man žēl, bet es nepazīstu Straujumas kundzi tik labi, lai par viņu kaut ko šeit komentētu. Viņas kompetenci pārvaldes jautājumos apšaubīt noteikti nevar - un tagad, arī pateicoties Valsts prezidentam, tādi cilvēki ir pieprasīti. Savukārt, ja runājam par viņas politiskajām pozīcijām, - laiks rādīs. Man nez kādēļ liekas, ka par viņu vēl dzirdēsim arī tad, ja viņa šajā ciklā nekļūs par premjeri.

Kā prognozējat Valda Dombrovska publiskā tēla tālāko attīstību? Proti, līdz šim daudzi balsoja tieši par viņu kā premjeru, ne tik daudz Vienotību kā partiju; vai ekspremjers spēs (gribēs) būt "lokomotīve" arī šogad? Kā vērtējat Vienotības "rezervistu soliņu" šādā kontekstā?

Varbūt kļūdos, taču šķiet, ka Valdis Dombrovskis ar visām savām priekšrocībām un trūkumiem Latvijai ir jau zaudēts. Protams, viņš ir bijis Vienotības galvenais resurss. Taču, ņemot vērā mūsu vārgo partiju sistēmu, viņam arī nevar pārmest vēlmi pastrādāt kādā mierīgākā vietā. Galu galā ne jau viņš viens tāds. Te jau vesels bars kvēlu patriotu grib pa kluso nosvīst uz Briseli - un Dombrovskis atšķirībā no vairākuma patiešām to ir pelnījis. Nevar noliegt, ka Vienotībai tas, protams, būs trieciens, jo tādu pilnvērtīgu aizvietotāju partijai nav. Taču, no otras puses, šai partijai ir arī labākas iespējas piesaistīt kādu no malas. Uz ūdens viņi paliks - jautājums, cik kuplā skaitā.

ZZS iespējamā iekļaušanās jaunajā valdībā. Puslīdz labi saprotami gan plusi, gan mīnusi - no zaļo zemnieku pašu viedokļa - šādam lēmumam, bet kā, jūsuprāt, tas ietekmēs ZZS uzvedību valdībā? Vēl viena "iekšējā opozīcija" Nacionālās apvienības tradīcijās?

Labā ziņa ir tā, ka līdz vēlēšanām nav atlicis daudz laika izvērsties ar šantāžām un ultimātiem; arī no ZZS balsīm droši vien nebūs atkarīgs vairākums Saeimā un attiecīgi valdības krišanas iespēja. Turklāt kaut kādas pamatlietas var izrunāt jau pirms vēlēšanām. Būtiski, manuprāt, arī tas, ka ZZS ir ļoti jūtīga pret reitingiem, tādēļ tā pirms vēlēšanām noteikti nesāks nekādas avantūras.

Un kā šādā kontekstā izskatīsies Nacionālā apvienība (NA)?

Kamēr vien Krievijai būs raķetes Iskander, kamēr notiks Jaunais vilnis un pastāvēs partija Saskaņas centrs, tikmēr Nacionālajai apvienībai sava vēlētāja netrūks. Bailes politikā ir ļoti spēcīgs faktors, un tās var lieliski ekspluatēt. Tādēļ neredzu pamatu būtiskām izmaiņām. Nacionālā apvienība ir veiksmīgi privatizējusi latviskumu, un citas partijas to nemaz negrasās apstrīdēt. Cits jautājums - kas notiks pēc vēlēšanām, ja NA saņems vairāk balsu par Vienotību? Un tas var tiešām notikt. Kādas ir partijas iespējas izpildvarā, to mēs tīri labi atceramies no Jaunzemes-Grendes un Bordāna gadījumiem.

Visu interviju lasiet laikrakstā Diena.lv piektdien, 3.janvārī!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē