Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ījabs: Referendumā "pret" varētu nobalsot trīs reizes vairāk pilsoņu nekā "par"

Tautas nobalsošanas 18.februārī rezultāts ir prognozējams un pret krievu valodu kā otro valsts valodu varētu nobalsot trīs reizes vairāk pilsoņu, nekā to atbalstīt, sacīja politologs Ivars Ījabs.

Politologs kā nepatīkamu un pazemojošu uzskata situāciju, kad 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas var izdoties tik populistisks gājiens kā referenduma rīkošanu par otro valsts valodu. Tomēr piebilst, ka svarīgs ir jautājums, kas notiks pēc 18.februāra, jo nekas neliecina, ka kāds no politiskajiem spēkiem pašlaik vēlas runāt ar partiju apvienību Saskaņas centrs (SC), lai uzlabotu savstarpējās attiecības.

"Vesels lērums cilvēku pašlaik aktualizē jautājumu, ka vajag vairāk tiešās demokrātijas. Taču praksē tā izpaužas citādi, nekā politikas zinātnes grāmatās, jo Latvijā notiekošās tautas nobalsošanas ir kā populisma perēkļi," skaidroja Ījabs. Piemēram, potenciāli iespējamais referendums par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem "varētu būt riebīgāks" par pašreiz gaidāmo tautas nobalsošanu, jo pilsonības jautājuma izšķiršanā nebūs nepieciešama tik augsta kvoruma latiņa.

"Tāpēc ir jautājums, vai elites - nosacīti latviešu un krievu - pēc referenduma būs civilizētas un spēs savstarpēji diskutēt," skaidroja Ījabs. Te vietā ir jautājums, "vai kāds ir spējīgs domāt ilgtermiņā", jo pašlaik abas puses runā vien par 18.februāri.

Viņš norādīja, ja Satversmes tiesa (ST) būtu apturējusi referenduma norisi, tad krievvalodīgie būtu rīkojuši ne pārāk plašas protesta akcijas, kuras palīdzētu mobilizēt arī referenduma iniciators Vladimirs Lindermans. Protestu apjoms būtu bijis atkarīgs no tā, vai to rīkošanai pieslēgtos arī SC. Taču lielu problēmu būtu radījusi nepatīkama starptautiskā rezonanse, jo varētu sekot prasības iesniegšana starptautiskajās tiesās.

Jau ziņots, ka ST 20.janvārī pieņēma izskatīšanai Saeimas deputātu iesniegto pieteikumu, kurā apstrīdēts referendums par krievu valodas statusu, bet 18.februārī plānotā referenduma norisi neapturēja.

Kā ziņots, 18.februārī notiks tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz mainīt krievu valodas statusu. Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

Jau ziņots, ka kustības Par vienlīdzīgām tiesībām aicinājumam parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, pašlaik ir atsaukušies apmēram 500 cilvēku, 16.janvārī informēja kustības koordinators Andrejs Tolmačevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē