Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Irklis: Problēmu ar trešo pušu piekļuvi gāzes infrastruktūrai atrisinās Latvijas Gāzes sadalīšana

Problēmu ar trešo pušu piekļuvi gāzes infrastruktūrai pilnībā atrisinās AS Latvijas Gāze (LG) sadalīšana un pārvades sistēmas operatora pārdošana, šodien žurnālistiem atzina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Viņš norādīja, ka brīdinājuma izteikšana LG par tās rīcību, liedzot AS Latvenergo piekļuvi gāzes infrastruktūrai, lai energokompānija varētu iegādāties gāzi no Lietuvas, ir pierādījums tam, ka nepieciešama LG sadalīšana.

"Vertikāli integrētam uzņēmumam, kurā vienlaikus ir gāzes piegādātājs, tirgotājs un sistēmas operators, ir motivācija liegt trešajai pusei izmantot sistēmu pilnībā, tādējādi kavējot alternatīvu gāzes piegāžu iespējamību Latvijā," sacīja Irklis.

SPRK vadītājs pauda cerību, ka LG tomēr trešajām pusēm nodrošinās piekļuvi gāzes infrastruktūrai līdz 2017.gada aprīlim, kad Latvijā tiks atvērts gāzes tirgus.

"Ir labi, ka jautājumi par trešo pušu piekļuvi tiek risināti tagad, nevis pēc gāzes tirgus atvēršanas nākamā gada aprīlī. Tādējādi tagad iegūstam atbildes uz daudziem neskaidriem jautājumiem. Ceru, ka LG ievēros normatīvo aktu prasības, tādējādi iegūstot skaidru tiesisku situāciju, kādā veidā izmantojama trešo pušu piekļuve. Tāpat ceru, ka nākamā gada aprīlī nebūs jāuzdod jautājumi par piekļuves tiesisko regulējumu un būsim lielu daļu atrisinājuši," uzsvēra Irklis.

Jau ziņots, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien izteica brīdinājumu AS Latvijas Gāze (LG) par tās rīcību, liedzot AS Latvenergo piekļuvi gāzes infrastruktūrai, lai energokompānija varētu iegādāties gāzi no Lietuvas.

SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis žurnālistiem skaidroja, ka regulatora izteiktais brīdinājums LG nozīmē, ka gāzes koncernam ir jāievēro Enerģētikas likumā un normatīvajos aktos noteiktais par trešo pušu piekļuvi gāzes infrastruktūrai.

LG regulatora brīdinājumu var pārsūdzēt tiesā. Ja LG nepildīs pienākumu nodrošināt trešajai pusei piekļuvi gāzes infrastruktūrai, tādejādi pārkāpjot Enerģētikas likumu, SPRK vērtēs iespēju uzlikt LG naudas sodu līdz 10% no uzņēmuma apgrozījuma.

"SPRK mērķis nav sodīt LG, bet gan panākt, ka gāzes koncerns ievēro normatīvos aktus. Tiesa, mums nav pilnīgas pārliecības, ka LG ņems vērā šīs dienas SPRK lēmumu. Ja tā būs, regulators varēs lemt par bargāku sodu," uzsvēra Irklis.

LG pārstāvji pirms pilna SPRK lēmuma sagaidīšanas un iepazīšanās ar to patlaban plašākus komentārus nesniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē