Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kažoka: Jaunās Saeimas sastāvā ir mazāk "nejaušu" cilvēku

Jaunā Saeima sastāva ziņā ir nedaudz spēcīgāka nekā iepriekšējā, vienlaikus žēl, ka parlamentā nav iekļuvuši vairāki ļoti kompetenti deputāti, norāda politoloģe Iveta Kažoka.

Kā vienu no šiem deputātiem viņa minēja Eiropas lietu komisijas vadītāju Zandu Kalniņu-Lukaševicu. "Viņa, manuprāt, bija visu laiku labākā Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, bet diemžēl Vienotības sarakstā viņa ir patālu no iekļuvušajiem," sacīja Kažoka.

"Kopumā iespaids par jauno parlamentu ir labs - gandrīz visās frakcijās, izņemot tās, par kurām ir mazāks priekšstats, proti, jaunās," stāsta Kažoka. Politoloģe arī ir pārliecināta, ka jaunajā parlamentā, salīdzinot ar iepriekšējiem, iekļuvis mazāk "nejaušu" cilvēku.

Kažoka sacīja, ka priecājas par dažu Saskaņas deputātu neiekļūšanu Saeimā. Vārdus gan viņa nesauca. "Tajā brīdī, kad Delna un Providus apkopoja aktīvāko deputātu topu parlamentā, bija šī politiskā spēka pārstāvji, kuri nebija rādījuši absolūti nekādas dzīvības pazīmes," viņa teica.

"Kopumā man ir ļoti grūti nosaukt tādus deputātus, kuri būtu bijuši totāli destruktīvi iepriekšējā Saeimā. Varbūt vienīgi daži bijušās Reformu partijas (RP) cilvēki, kuri labprāt iesaistījās provokatīvās akcijās kopā ar nacionālo apvienību - piemēram, cīņā par abortu aizliegumu. No šiem deputātiem šajā parlamentā ir iekļuvis viens, bet ne pārējie," norādīja Kažoka.

Viņasprāt, jaunpienācēju Saeimā nav daudz un parlamenta sastāvs ir mainījies mazāk, nekā iepriekšējie, īpaši pēc ārkārtas vēlēšanām 2010.gadā.

No partijas Saskaņa, viņasprāt, jaunajā Saeimas sastāvā absolūti dominē līdzšinējie deputāti, jo jaunpienācēju ir salīdzinoši maz. "Tā kā Saskaņai bija mazāk mandātu, tad šķiet, ka iekļuva arī mazāk "nejaušu" cilvēku. Paši konstruktīvākie un darbīgākie ir jaunajā parlamentā," teica Kažoka.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība izceļoties ar dažiem spilgtiem jaunpienācējiem, kas pirmo reizi manīti pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanās, piemēram Guntis Belēvičs un Armands Krauze, teica politoloģe.

Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK klāt nākuši vairāki iepriekš parlamentā neredzēti cilvēki, piemēram, Edvīns Šņore, Rihards Kols, Dace Melbārde. "Klāt nākuši politiķi, kuru atpazīstamības celšanā tā pēdējos gados mērķtiecīgi investēja," sacīja Kažoka.

Tikmēr Vienotība ir papildināta ar bijušās RP biedriem, nākuši klāt arī reģionālie līderi, piemēram, Inesis Boķis. "Kopumā frakcija izskatīsies līdzīga tam, ko mēs redzējām iepriekš, bet tas ir tāds kā sajaukums no bijušās Vienotības, bijušās RP un arī no Olšteina grupas. Arī Vienotībai šajā sasaukumā ir salīdzinoši mazāk "nejaušu" cilvēku," uzskata eksperte.

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātiem, Kažokas ieskatā, vēl sevi jāpierāda, jo vairums cilvēku ir jauni parlamenta darbā. Līdzīgi ir arī partijas No sirds Latvijai pārstāvjiem, neskaitot Ingunu Sudrabu, Gunāru Kūtri un Ringoldu Balodi, kuri iepriekš bijuši publiski redzami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē