Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

KP par Lattelecom un LMT apvienošanu: Vēl rūpīgi jāapsver

Šobrīd atkal aktualizējušās diskusijas par nepieciešamību apvienot telekomunikāciju uzņēmumus Lattelecom un Latvijas Mobilais telefons (LMT). Konkurences padomei (KP) ir bažas, vai apvienotais uzņēmums nekļūs par dominējošo nozarē, tādējādi samazinot Latvijas IT jomas attīstības tempus un vājinot pārējo konkurentu pozīcijas. Par to ar Konkurences padomes locekli Jāni Račko sarunājas Guntars Gūte.Fragments no intervijas:

Abi LMT un Lattelecom līdzīpašnieki (TeliaSonera un Latvijas valsts) aizvien aktīvāk runā par to, ka būtu vērtīgi apvienot abus telekomunikāciju uzņēmumus, lai nodrošinātu to konkurētspēju nākotnē. Kāds ir KP skatījums uz apvienošanas ideju no konkurences nodrošināšanas viedokļa?

KP pastāvīgi seko abu uzņēmumu akcionāru paziņojumiem. Līdz šim vairāk gan dzirdēti TeliaSonera priekšlikumi. Taču galvenā būtība - ja abi uzņēmumi tiktu mehāniski apvienoti, mūsuprāt, pastāv augsti riski konkurencei komunikāciju jomā, piemēram, par to, vai un kādā veidā varēs izkontrolēt, ka apvienotais uzņēmums nodrošina vienādus nosacījumus ikviena šīs jomas komersanta piekļuvei datu pārvades sistēmai. Šobrīd piekļuvi tirgus dalībniekiem fiksētajā tirgū nodrošina Lattelecom. Mūsuprāt, loģiski būtu apvienošanās gadījumā pārvades sistēmu izdalīt ārpus apvienotā uzņēmuma. Tāpat riskus konkurencei varētu sagādāt apjoma efekts, kas radīsies, kad apvienotais uzņēmums izveidos plašas pakalpojumu paketes, tādējādi, iespējams, uz ekonomijas rēķina spējot piedāvāt zemākas cenas, ar kurām pārējie tirgus dalībnieki gan fiksētajā, gan mobilajā tīklā nespēs līdzvērtīgi konkurēt. Mēs nesaredzam tik lielus draudus vietējiem komunikāciju uzņēmumiem no globālajiem spēlētājiem, kuri varētu ienākt Latvijas tirgū un tādējādi ietekmēt vietējo spēlētāju pozīcijas. Piemēram, Lattelecom minētā iespējamā konkurence no starptautiskās kompānijas Netflic - protams, nākotnē komunikāciju tirgus var mainīties saistībā ar šāda mēroga uzņēmumu plāniem un mērķiem, tomēr būtiski, ka Latvijas tirgū šāds globāls spēlētājs varēs veiksmīgi ienākt un nostiprināties tikai tad, ja spēs piedāvāt vietējam patērētājam interesantu pakalpojuma saturu, tajā skaitā televīzijas jomā.

Ja LMT un Lattelecom apvienotu, efektivizācijas rezultātā taču rastos brīvi līdzekļi tehnoloģiju modernizācijai - no tā iegūs klients.

Tā ir tikai viena no iespējamībām. Taču tikpat labi pastāv risks, ka attīstība kļūs krietni lēnāka. Līdz šim jaunu tehnoloģiju ieviešanu mobilajās komunikācijās pārsvarā iniciēja tieši LMT kā tirgus līderis. Pārējie operatori sekoja tendencēm un arī ieviesa novitātes, piemēram, 4G mobilo internetu. Neviens šobrīd nevar sniegt skaidru prognozi, vai apvienotais uzņēmums turpinās strauju jauno tehnoloģisko iespēju apgūšanu, jo varbūt tam pietiks ar esošo klientu apjomu un ienākumiem no pašreizējo pakalpojumu pārdošanas.

Visu interviju lasiet otrdienas, 12. aprīļa, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē