Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lielās pārmaiņas skar Latvijas Radio

Funkciju audits Latvijas Radio atklāj dramatisku ainu – ir ļoti slikta pārvaldes sistēma, kanāli jūtas kā atsevišķi uzņēmumi, savā starpā nesadarbojas –, intervijā atzīst NEPLP priekšsēdētājas vietnieks Ivars Āboliņš.

Fragments no intervijas:

Šajās dienās vispirms sabiedriskās televīzijas, tad radio vadība nāca klajā ar paziņojumu, ka pārtrauc sadarbību ar konkrētu pašvaldību, jo tās vadībā ir "nepareiza" persona. Kā šāds politizēts demaršs ietekmēs sabiedriskos medijus gan juridiski, gan ekonomiski?

Esam uzaicinājuši Latvijas Radio (LR) valdes locekli Sigitu Roķi un Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāju Ivaru Belti nākamotrdien uz NEPLP, lai pārrunātu radušos situāciju. Gribam saprast, kāda vispār ir situācija ar šiem sponsorēšanas līgumiem. Manuprāt, jau tagad ir skaidrs, ka tas, vai atspoguļot Aivaru Lembergu šī raidījuma saturā, bija Latvijas Televīzijas redakcionāls lēmums.

Tātad tā ir pašu vaina?

Pasākumu veidoja televīzijas darbinieki. Jāņem arī vērā, ka sadarbības līgums ir nevis ar Lembergu, bet Ventspils Attīstības aģentūru.

Taču, izmantojot iespēju, gribu pastāstīt, ka ceturtdien NEPLP sēdē tika pieņemti divi ļoti nozīmīgi lēmumi, kas attiecas uz Latvijas Radio. Viens no tiem – tika pieņemts lēmums izdarīt izmaiņas sabiedriskajā pasūtījumā attiecībā uz LR5, nosakot, ka līdz 1. septembrim viņiem jāpāriet uz formātu, kurā 80% ir Latvijas autoru mūzikas. Uz sēdi bija sagatavoti divi lēmuma projekti – viens par šiem 80%, otrs par LR5 noņemšanu no apraides. Pēc nopietnām diskusijām padomē tika nolemts pieņemt liberālāko lēmumu – saglabāt un izglābt LR5.

Kāpēc bijāt nonākuši līdz šādai dilemmai?

Ar LR5 bija ļoti nopietnas problēmas, jo, kā mēs zinām, viņu vidējais reitings ir tikai nedaudz lielāks par 40 tūkstošiem...

... vienmēr tiek akcentēts, ka sabiedriskajiem medijiem reitingi nav pašmērķis.

Bet viņi spēlēja UK TOP40 un citu komercmūziku, un, ja jūs paklausīsieties EHR un LR5, tos vienu no otra bieži vien nav iespējams atšķirt. Un līdz ar to netika sasniegts nekāds sabiedrisks mērķis. Sabiedriskajam medijam ir jāsasniedz sabiedrisks mērķis. Šobrīd, nosakot šo formātu ar Latvijas mūzikas īpatsvaru, mēs jaunajiem Latvijas mūziķiem atveram milzīgu platformu, mēs pasakām, ka reitings vairs nav būtisks, LR5 var atdzimt jaunā kapacitātē, dzīvot savu dzīvi, pildīt sabiedriskos mērķus.

Otrs lēmums, daudz svarīgāks – mēs noformulējām uzdevumus Latvijas Radio valdei. Viens no tiem: izstrādāt un ieviest jaunu LR struktūru, ņemot vērā funkciju auditā izdarītos secinājumus.

Kas tas par auditu?

Deloitte Latvia ir veicis funkciju auditu Latvijas Radio. Audita rezultāti atklāj dramatisku ainu – LR ir ļoti slikta pārvaldes sistēma. Mēs zinām, ka LR ir labi reitingi, ir ļoti kvalitatīva satura komanda, taču administratīvā pārvaldība aizkavējusies iepriekšējā gadsimtā. Tur ir absolūta pārvaldības decentralizācija. Ir kanālu sistēma, katru vada viens direktors, kurš pats plāno finanses, pats pasūta saturu, pats to novērtē. Kanāli darbojas kā autonomi uzņēmumi.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena piektdienas, 7.jūlija, numurā!

Top komentāri

Inese
I
Bet vai nevar būt tā, ka labie reitingi (LR5 cits stāsts) un saturs ir tieši pateicoties kanālu konkurencei un direktoru lēmumiem un attiecīgi atbildībai? Mana pieredze rāda, ka centralizēta pārvalde, lai gan uz papīra efektīvāka, ne vienmēr ir kvalitatīva.
Vai
V
tikai pārmaiņas nenotiks pēc lemja, šķēles un šlesera pasūtījuma?
Q
Q
Ja es pareizi saprotu, tad minētais pilsonis atbild par attiecīgo uzņēmumu un viss, ko viņš var izdarīt pēc vairāku mēnešu pārrauga darba, ir nākt klajā ar kritiku un paziņojumiem, kas satur "virzīsim, attīstīsim, veicināsim, pilnveidosim..." Kurš politiskais spēks ir atbildīgs par šo nemākulību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē