Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Liepiņš: Nozari uzraugošā NEPLP locekļa firma saņem 100 000 no paša uzraugāmās nozares; aizdomas par korupciju

Ārvalstu apmaksātās propagandas ierobežošana Latvijā pievērsusi uzmanību raidošo mediju nozari regulējošajai institūcijai — Nacionālajai elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), liekot analizēt tās līdzšinējo darbu un rezultātus. Viens tās loceklis, Gints Grūbe, izrādās esam koruptīvā stāvoklī pat vairākkārtīgi.

Proti, NEPLP loceklim Gintam Grūbem daļēji (50%, pēc Lursoft datiem) piederošā SIA Mistrus Media regulāri uzvar dažādos konkursos un iepirkumos, kuros tiek dalīta valsts nauda. Tas rada koruptīvu situāciju, vismaz NEPLP locekļa atrašanos tiešā interešu konfliktā pilnīgi noteikti, jo Mistrus Media ir ilggadējs sadarbības partneris un satura piegādātājs Latvijas Televīzijai, kuras uzraudzība ir Ginta Grūbes tiešais pienākums NEPLP!

Amatu pamet, firmu nepamet

2012.gadā, stājoties amatā NEPLP, Gints Grūbe pameta SIA Mistrus Media valdes priekšsēdētāja amatu — tas viņam bija jādara saskaņā ar NEPLP darbību reglamentējošā likuma normām. Tajā pašā laikā viņš jau kopš 2008.gada un arī pašlaik paliek puses kapitāldaļu īpašnieks — tātad patiesā labuma (peļņas) guvējs. Mistrus Media mājas lapā Ginta Grūbes profesionālā kvalifikācija, pieredze un līdzšinējie panākumi tiek piedāvāti potenciālajiem sadarbības partneriem kā viena no vislielākajām studijas kvalitātēm. To pašu apstiprina NEPLP mājaslapā pieejamais Grūbes CV: NEPLP loceklis neslēpj savu saistību. Viņš sevi reklamē kā Mistrus Media līdzīpašnieks, producents, scenārists, režisors un projektu autors.

Likumsakarīgi, ka Gintam Grūbem nav problēma gūt lielus panākumus valsts finasējuma iegūšanā. Tur papildus izceļas finansējums, kura sadalīšanai tuvu klāt stāvējis pats Grūbe — kā speciālā nodibinājama Rīga 2014 mākslinieciskās padomes loceklis. Šo amatu Grūbe ieņem papildus NEPLP locekļa amatam. 

505 000 eiro no Kinocentra, sēžot Filmu padomē

Mistrus Media daudzu savu radošo projektu realizāciju pēdējo trīs gadu laikā panākusi ar Nacionālā Kinocentra (NKC) piešķirto finasējumu – tas šajā laika posmā pārsniedzis jau ap pusmiljona eiro robežu. Piemēram, 2012. gadā NKC atbalstījis divus Mistrus Media iesniegtos projektus kopsummā par 65 000 latu (teju 92 500 eiro, apmēram 10% no kopējā vispār pieejamā valsts fiansējuma filmu nozarei). 2013.gadā bija vērojams pieaugums vēl: NKC piešķīrums trijiem Mistrus Media projektiem bijis vairāk kā 225 000 latu liels (teju 320 150 eiro, apmēram 30% no kopējā pagājušogad valsts veltītā finansējuma filmu nozarei). Šajā gadā ar NKC starpniecību Mistrus Media tikusi pie atsevišķa atbalsta vēl diviem projektiem:  kopsadarbībai ar ārvalstu producentiem NKC studijai piešķīris 30 700 latu (43 682 eiro), bet programmas MEDIA ietvaros — vēl 10 000 (14 228 eiro.

Arī kino nozarē Gints Grūbe atrodas stāvoklī, ko savādāk kā interešu konfliktu novērtēt nevar: viņš tieši kā NEPLP loceklis ieņem Latvijas Filmu padomes priekšsēdētāja posteni. Šīs struktūras uzdevumi ir brīžiem visai izplūduši — konsultēt filmu nozares stratēģijas un politikas izstrādē, sniegt atzinumus jautājumos, kas saistīti ar filmu nozari un tās attīstību, analizēt filmu nozari regulējošos normatīvos aktus. Bet rezultātā Filmu padome ar savu darbu ietekmē valsts līdzekļus dalošā NKC darbību un formulē tos nosacījumus, pēc kuriem NKC jāvadās, dalot jau tā samērā trūcīgo valsts finansējumu filmu nozarei. 

Filmu padomes priekšsēdētāja loma šajā procesā ir visai būtiska. Ja kāds no potenciālajiem finansējuma pieprasītājiem (piemēram, tas pats Mistrus Media) jau iepriekš ir lietas kursā par valsts vārdā definētajām prioritātēm, nav samērā grūti konkursā pieteikt tieši tādu projektu, kādu jau iepriekš NKC būs noteicis kā nozīmīgu un tātad noteikti atbalstāmu.

Ja paskatās Mistrus Media iesniegtos finasējuma pieprasījumus — studija gandrīz vienmēr trāpījusi desmitniekā un pieprasījusi valsts naudu tieši tādu projektu realizācijai, kuri bijuši aktuāli un nozīmīgi. 

Rīga2014 atklāti piešķir naudu Mistrus Media

Nodibinājuma Rīga2014 uzdevums un misija ir nodrošināt visu programmu un pasākumu kompleksu, kas saistīti ar Rīgu kā Eiropas Kultūras galvaspilsētu 2014.gadā. Šo nodibinājumu, kuru finansē galvenokārt no valsts un pašvaldību līdzekļiem, vada speciāli izviedota Mākslinieciskā padome. Kā nozares profesionālis un viens no tematiskās līnijas viedotājiem tajā iekļauts arī NEPLP loceklis Gints Grūbe.

Viena no galvenajām Rīga2014 Mākslinieciskās padomes funkcijām ir ne tikai noteikt un realizēt Rīgas kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmas pamatnostādnes — tās uzdevumos arī ietilpst šīs programmas ietvaros iesniegto projektu izvērtēšana un virzīšana tālāka finasējuma piešķiršanai. Starp daudzajiem projektiem, kas šādā veidā guvuši Mākslinieciskās padomes atbalstu, ir arī projekts par pasākuma organizēšanu Centrāltirgus Piena paviljonā. Finasējumu 53 529 eiro apmērā saņēma Mistrus Media.

Ja NKC gadījumā varēja runāt tikai par netiešu ietekmi uz finansējuma piešķiršanu, tad šajā reizē jau interešu konflikta pazīmes ir saskatāmas nepārprotami — valsts un pašvaldības naudas sadales rezultātu izvērtēšanu veic Mākslinieciskā padome, kurā sēž naudas saņēmēju firmas līdzīpašnieks, producents, režisors un projektu autors Gints Grūbe.

Jautājumi par šo visu ir nosūtīti, protams, minētajām fiziskajām un juridiskajām personām. Bet jautājums visai valstij un sabiedrībai ir: vai mums ir nepieciešams, ka valsts naudu dala, saņem, iztērē (un beigās vēl visu procesu uzrauga!) viena un tā pati valsts amatpersona?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē