Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

LTAB: Internets strauji iekaro OCTA pircēju sirdis. Cena joprojām noteicošā

Maija sākumā starptautiskais interneta izpētes un konsultāciju uzņēmums Gemius publicēja pētījumu par Latvijas interneta lietotāju iepirkšanās paradumiem un populārākajām e-komercijas vietnēm. Kā rāda dati, internetā iepērkas 74% Latvijas iedzīvotāju, un viens no populārākajiem produktiem ir apdrošināšanas pakalpojumi, ko e-vidē iegādājas 66% cilvēku.

LTAB apkopotā statistika parāda, ka OCTA segmentā 2015.gadā gandrīz 40% no visām polisēm bija iegādātas internetā. Turklāt online vidē iegādāto polišu skaitam ir tendence palielināties – šī gada pirmajā ceturksnī internetā bija noslēgti jau 172 tūkstoši OCTA līgumu. 

To, ka OCTA iegāde internetā kļūst aizvien populārāka, parāda arī LTAB šī gada maijā veiktā interneta lietotāju aptauja, kas parādīja, ka gandrīz 85% respondentu kaut vienu reizi mūžā ir iegādājušies OCTA polisi internetā, turklāt 51% norādīja, ka to dara tikai un vienīgi online vidē. Jāatzīmē, ka vairāk nekā 63% no respondentiem, kas kaut reizi iegādājušies OCTA internetā, pirkuma veikšanai izmantojuši kādu no OCTA kalkulatoriem, kur iespējams salīdzināt apdrošinātāju piedāvātās polišu cenas, savukārt 24% pirkumu veikuši pa tiešo apdrošinātāju lapās.

Galvenais iemesls internetā iegādāto polišu popularitātei jau ilgāku laiku nemainīgi ir zemākās cenas meklējums. Līdzīgi kā iepriekš veiktajās aptaujās, arī šoreiz vairāk nekā puse respondentu norādīja, ka galvenais iemesls, kādēļ OCTA tiek iegādāta internetā, ir iespēja atrast viszemāko cenu. Vairāk nekā 31% respondentu norādīja, ka galvenais kritērijs ir iegādes ērtums un ātrums. Šie divi būtiskākie faktori saskan arī ar Gemius pētījumu un dažādām citu institūciju iepriekš veiktajām aptaujām par OCTA iegādes paradumiem.

LTAB veiktā aptauja parāda, ka OCTA pircēji visnotaļ labi orientējas faktoros, kas ietekmē polises cenu un vairākums zina, ka būtiskākie no tiem ir transportlīdzekļa īpašnieka apdrošināšanas vēsture (Bonus-malus klase), kā arī polises iegādes termiņš. Daudz mazāk ir tādu respondentu, kuri zina, ka OCTA cenu ietekmē tādi faktori kā, piemēram, transportlīdzekļa izmantošanas veids vai tā reģistrācijas vieta. Bieži vien tieši šo nianšu nezināšana rada neizpratni OCTA pircējos, kad tie konstatē, ka polises cena pie dažādiem apdrošinātājiem vai dažādos kalkulatoros var būtiski atšķirties.

LTAB apkopotie dati rāda, ka starp Latvijā populārākajiem OCTA kalkulatoriem, kas piedāvā salīdzināt apdrošinātāju piedāvāto polišu cenas, vienam un tam pašam transportlīdzeklim cena var atšķirties vairākkārtīgi. Katra apdrošināšanas sabiedrība vērtē konkrētā transportlīdzekļa un tā īpašnieka Bonus-malus klasi jeb apdrošināšanas vēsturi un iespējamo ceļu satiksmes negadījumu rezultātā radīto zaudējumu ietekmi nākotnē. Jo zemāka Bonus–malus klase, jo lielāka riska pakāpe, līdz ar to augstāka OCTA cena.

Tā, piemēram, LTAB OCTA kalkulatorā salīdzinot 2005.gada izlaiduma Honda Civic 12 mēnešu polises cenu trīs Bonus – malus klasēs (BM1, BM12 un BM17), varam secināt, ka zemākā cena labākajā BM17 klasē ir 21 eiro, BM12 klasē – 37,10 eiro, bet zemākajā BM1 klasē - 289,84 eiro. Līdzīgi varam salīdzināt arī augstākās cenas – BM17 klasē 33,09 eiro, BM12 klasē 102,91 eiro, bet BM1 klasē 1043,52 eiro. Tātad atšķirība starp viszemāko un visaugstāko cenu ir gandrīz piecdesmitkārtīga!

Ja ņemam vērā, ka OCTA cena ir noteicošais kritērijs interneta lietotāju vidū, tad ir vērts paturēt prātā vienkāršu formulu, kas var ļaut ikvienam autoīpašniekam iegūt labu Bonus–malus klasi un attiecīgi izdevīgāko cenu: pērc OCTA ne mazāk kā 275 dienas gadā un neizraisi satiksmes negadījumus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē