Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Melberga: Pabaro un vēro

Vienudien kopā ar bērniem pārlūkojām vecas fotogrāfijas un uzgājām iemūžinātus mirkļus, kuros mūsu kaķis medībām gatavā pozā tup uz palodzes un vēro aiz loga esošus druknus baložus, kuri, iebāzuši galvas mazo putnu mielošanai paredzētajā barotavā, kāri čiepj pārtiku. Baloži nez kāpēc bija mūsu biežākie viesi... Iespējams, kaut ko darījām nepareizi - nebija gana labi izvēlēta barotavas atrašanās vieta vai arī baloži aizbiedēja mazākus putnus. Zinu, ka arī Rīgā pie barotavām iespējams novērot pat 10-20 dažādu putnu sugu. Pēdējais skaits gan attiecas uz privātmājās mītošajiem ļaudīm.

Pilsētniekam putnu piebarošana ziemā lielākoties kalpo spārnoto radījumu izziņai un acu papriecēšanai. Iespējams, no dabiskās atlases izglābsim kādu slimu putnu, bet tas sugas genofondam būs pat sliktāk. Ziema atlasa stiprākos, bet vājākie iet bojā, un tas populāciju padara veselīgu. Putnus var piebarot ne tikai, kad ir ļoti liels sals. Tie nāks uz barotavu arī tagad, plusos. Vienīgi jāatceras, ka barība jānodrošina visu laiku, līdz pavasarim. Rudeņos izteikti redzams, ka uz barotavu nāk ne tikai vietējie putni, bet arī caurceļojošie, kas dodas uz dienvidiem pārlaist ziemu. Pirms pāris gadiem veiktā putnu gredzenošanas projektā ornitologi novērojuši: kaut arī šķitis, ka barotavu apmeklē tikai kādas 10 zīlītes, sākot gredzenot, atklājies, ka nāk ap 400 putnu!

Ja gribas piesaistīt pēc iespējas vairāk sugu, barotavai jābūt atklātai, savukārt, ja gribas, lai nenāk žagatas, vārnas, sīļi un citi palieli putni, tā jāizvēlas tikai mazajiem pieejama. Putnu dažādību nodrošinās arī daudzveidīga ēdienkarte. Ja liksiet tikai speķi (tikai un vienīgi - nesālītu!), kas garšo zīlītēm, dzilnīšiem, tie arī nāks. Teju visiem putniem garšo saulespuķu sēklas, arī dažādi sēklu un graudu maisījumi, kaltētas ogas, auzu pārslas, labības graudi. Baltmaizi spārnotajiem draugiem labāk nepiedāvāt, jo enerģētiski vērtīga tā nav un labumu dos vien tik daudz kā cilvēkam, piemēram, cukurvate.

Ja dzīvojat daudzstāvu namā, putni spēs uzlidot arī līdz piektajam stāvam, bet jebkurā gadījumā tie labprātāk nāks uz barotavu, kuras tuvumā ir kāds koks vai krūms, jo tādā vietā jutīsies droši. Lidojot uz barotavu, putniem svarīgi, lai tuvumā ir paslēptuve, jo - kur putni, tur plēsēji, un barotavas ļoti bieži apciemo zvirbuļvanagi, kārojot nevis pēc cilvēku izliktās maltītes, bet gan tās mazajiem baudītājiem.

Arī rīdzinieks, ja pareizi novietojis barotavu, pie tās mielojamies ziemas sezonā var novērot daudzveidīgas sugas: lielo un zilzīlīti, ja parks tuvu, tad dzilnīti un lauku un mājas zvirbuļus. Nāks arī kovārnis, mājas balodis, ja atklāta barotava - arī vārna un pat kāda kaija, zemākās vietās paviesosies žagata. Privātmāju iemītnieki var cerēt ieraudzīt zaļžubīti, dižknābi, melnos meža strazdus, kas pārziemo Latvijā. Arī sīli, purva un meža zīlītes, dižraibo dzeni.

Lielākā aktivitāte pie barotavas būs agri no rīta, kad putni pēc nakts izsalkuši, kā arī pirms saulrieta, kad spārnotie radījumi uzņem enerģiju, lai aukstumā pārnakšņotu, nezinot, kad nākamreiz tiks pie ēdamā. Putni vadās pāc gaismas, un, to zinot, pastiprināti pievērsiet uzmanību notikumiem pie barotavas! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē