Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Tā vietā, lai kaut vai pacenstos izteikt līdzjūtību saviem līdzpilsoņiem...

Nesistēmisko liberāļu savdabība

Pirmdienas pēcpusdienā Krievijas otras lielākās pilsētas Sanktpēterburgas metro notika asiņains terora akts, kas prasīja vismaz 14 cilvēku dzīvību, kamēr ievainojumus guva vairāk par 50 metro pasažieru. Tāpat tika atrasts un neitralizēts vēl viens, par eksplodējušo vairākkārt jaudīgāks spridzeklis.

Lai arī drošības dienesti turpina izmeklēšanu un nesteidzas ar vainīgo nosaukšanu, aizdomās turamo nav daudz, jo vairāk tāpēc, ka terora akts bija rūpīgi plānots un pieskaņots Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītei Sanktpēterburgā. Šāda mēroga akcijas ir pa spēkam tikai "nopietnām" teroristiskām organizācijām, kamdēļ aizdomas krīt uz tā dēvētās Islāma valsts atbalstītājiem vai atlikušajiem čečenu separātistiem, no kuriem daudzi pievienojušies Islāma valstij. Ir vēl arī dažas citas radikālo islāmistu internacionāles, kuru rindās netrūkst bijušās PSRS valstspiederīgo, kas savulaik pievienojušies radikāļiem Sīrijā, bet tagad vēlas atriebties Maskavai par tās iejaukšanos Sīrijas konfliktā prezidenta Bašāra el Asada spēku pusē.

Var diskutēt, vai Krievijas lēmums iejaukties Sīrijas konfliktā ir palielinājis vai samazinājis terora draudus pašā Krievijā – viens no galvenajiem oficiālajiem iemesliem, ar ko tika pamatota iesaistīšanās Sīrijas konfliktā, bija nepieciešamība novirzīt cīņu pret terorismu aiz Krievijas robežām, tomēr galvenā versija ir skaidra, atliek vienīgi jautājums par konkrētu organizāciju un konkrētiem izpildītājiem. Nav šaubu, ka to labi saprot arī virknes pasaules valstu un starptautisko organizāciju vadītāji, kas nekavējās izteikt līdzjūtību terora aktā cietušajiem un bojā gājušo piederīgajiem, kā arī piedāvāja Krievijai dažādu palīdzību, ja tāda būs nepieciešama.

Uz šāda fona savdabīga šķiet pat ne dažu, bet daudzu Krievijas tā dēvētās nesistēmiskās liberālās opozīcijas vadoņu nostāja. Tā vietā, lai kaut vai pacenstos izteikt līdzjūtību saviem līdzpilsoņiem, par kuru laimi un gaišo nākotni opozicionāri (nez kādēļ nav īpašas vēlēšanās saukt viņus vārdos, ikviens interesents pats var iepazīt šo personāžu paziņojumus internetā) sola cīnīties, terora akta organizēšanā nekavējoties metās vainot "asiņaino Putina režīmu" un Krievijas drošības dienestus, kuriem šāda akcija it kā nepieciešama, lai novērstu sabiedrības uzmanību no "masu protestiem pret korupciju Krievijas valdībā" un "piegrieztu skrūves" opozīcijai. Ko līdzīgu vēl iedomājās vēstīt vienīgi Ukrainas oficiālie plašsaziņas līdzekļi un atsevišķi Twitter entuziasti, tajā skaitā arī Latvijā.

Fakts, ka paziņojumos nav nekādas loģikas un ka tie liecina kā minimums nevis par vienkāršu, bet gan totālu situācijas Krievijā nepārzināšanu, to autorus nez kādēļ nemulsināja. Tieši tāpat, kā nemulsināja kaut vai elementāras cieņas trūkums pret terora aktu upuriem. Ja tas būtu atsevišķs gadījums, to varētu arī ignorēt, taču, tā kā tie tomēr nav tikai kādu dīvaiņu demarši, neviļus rodas neglaimojošas pārdomas par Krievijas tā dēvēto liberālo opozīciju, tās kvalitāti un mērķiem.

Top komentāri

Browser
B
Pirms dažiem gadiem Bulgārijā uzgāja gaisā autobuss ar izredzētās tautas pārstāvjiem. Tad viens jauns galīgs lohs kaut kā ietekmē pats pienāca klāt mērķim, tad no attāluma tika uzspridzināta viņa mugursomā ievietotā elles mašīna. Spridzinātājs, domājams, pat nenojauta savu sūtību. Nepatīk man sarkanā krāsa. Kijevā kad novāca to, ko vajadzēja novākt, likvidators bija sarkanās krosenēs, tādās pašās kā oficiālais slepkava, kura līķi izmeta netālu no incidenta vietas. Arī šeit demonstratīvi figurē sarkana kurtka.
hmm
h
ja Krievijas specdienesti iekšpolitisku motīvu dēļ nekad iepriekš nebūtu spridzinājuši savas valsts pilsoņus, tad varētu droši apgalvot, ka raksta autoram ir taisnība.
MM
M
Līdzjūtība upuriem un tuviniekiem! Diemžēl arī es, ierindas pilsonis, neesot nekādos sakaros ar Krieviju, pirmo, ko iedomājos, dzirdot par sprādzienu, bija Krievijas specdienesti. Tā nu tas ir un tur nav ko brīnīties, pašu cilvēki viņiem ir tikai lielgabalu gaļa. Līdzjūtība, ka jādzīvo valstī, uz kuras tiesiskumu vari paļauties precīzi necik.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē