Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Šadurskis: Ar LIZDA bija izveidojies informācijas apmaiņas deficīts, ko nākotnē mēģināsim nepieļaut

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) bija izveidojies informācijas apmaiņas deficīts, ko nākotnē ministrija mēģinās neatkārtot, šodien pēc tikšanās ar LIZDA aģentūrai LETA sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Tikšanās laikā IZM un LIZDA pārstāvji izrunāja reformas gaitu, kā arī to, kādēļ radusies situācija, ka starp pusēm bija izveidojies "zināms informācijas apmaiņas deficīts".

Šadurskis skaidroja, ka IZM strādā ļoti intensīvā režīmā, izskatīšanai Ministru kabinetā sagatavojot ar pedagogu atalgojuma reformu saistītos normatīvos aktus. "Mums pietrūka koleģiālas informācijas apmaiņas atbilstošā laika grafikā, līdz ar to arodbiedrība vēl nav noformulējusi savu viedokli par normatīvajiem aktiem," sacīja ministrs.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga norādīja, ka, ņemot vērā tuvākajā nākotnē iecerētās turpmākās nozares reformas, konstruktīvs sociālais dialogs un sadarbība ir ļoti būtiski.

"Ir iecerēta vēl virkne būtisku reformu, kur arī redzam, ka ir kopīgi mērķi, bet svarīgi, lai arī tās metodes būtu abpusēji pieņemamas, lai sociālais dialogs ir pozitīvā gultnē, bez starpgadījumiem," skaidroja Vanaga.

Arodbiedrība novērtē nozarei iegūto papildu finansējumu, tomēr Vanaga atkārtoti uzsvēra konstruktīvas sadarbības nozīmi reformu īstenošanā. "Turpmāk centīsimies informācijas apmaiņu pilnveidot," solīja arodbiedrības vadītāja.

"Riņķa dancis būs vienmēr," atbildot uz jautājumu par iespējām racionalizēt turpmāko sadarbību starp dažādiem partneriem, sacīja Šadurskis. Politiķis uzsvēra, ka šajā gadījumā jautājums ir par korektu un savlaicīgu komunikāciju pilnā apjomā, jo "mēs nekad mūžā nespēsim respektēt 100% apjomā gan arodbiedrības, gan pašvaldību prasības un vēlmes, jo bieži vien tās ir diametrāli pretējas".

Līdz ar to rodas jautājums par samēru, kā arī par to, vai visiem partneriem ir pilna informācija, vai viņi runā par lietu un vai ieklausās cits citā, uzsvēra ministrs.

"Mēs esam centušies ieklausīties abos mūsu draudzīgajos partneros, bet nu izskatās, ka viņi savā starpā nav to spējuši. Es ļoti augstu vērtēju arodbiedrības iniciatīvu lūgt no pašvaldībām datus par viņu finanšu iespējām paaugstināt atalgojumu, domāju, ka tā ir ļoti laba lieta," pauda Šadurskis.

Kā ziņots, LIZDA paudusi nosodījumu Šadurskim un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) par viņu rīcību - neinformēt sociālos partnerus par izmaiņām pirmsskolas pedagogu atalgojumā.

LIZDA valde pirmdien vienojās lūgt pašvaldībām no 1.septembra nodrošināt visiem pirmsskolas pedagogiem 620 eiro atalgojumu. LIZDA izsūtīs vēstules visām pašvaldībām, lūdzot rast iespēju no 2016.gada 1.septembra pirmsskolas pedagogiem maksāt 620 eiro, nevis 560 eiro atalgojumu.

LIZDA vēlas saņemt pašvaldību atbildes līdz 17.augustam. Pēc atbilžu saņemšanas LIZDA lems par turpmāko rīcību saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu.

Kā ziņots, Ministru kabinets pagājušajā nedēļā apstiprināja pedagogu atalgojuma jauno modeli, kurā iekļauta atruna par iespēju pašvaldībām, ja tām nav iespēju, pirmsskolas pedagogiem pārejas periodā maksāt 560 eiro lielu atalgojumu 620 eiro vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē