Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sesks: Reemigrācijas plāna atslēgas vārdi ir "garantēts darbs" un "dzīvesvieta Latvijā"

Nodrošināta dzīves un darba vieta Latvijā ir pamats, kas var palīdzēt uz ārzemēm strādāt aizbraukušajiem valsts iedzīvotājiem pieņemt lēmumu atgriezties dzimtenē, komentējot Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos priekšlikumus reemigrācijas atbalsta pasākumiem, Rietumu Radio sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

EM aktivitātes, plānojot reemigrācijas pasākumus, Liepājas mērs vērtē kā loģisku soli, piebilstot, ka "labāk vēlāk nekā nekad". "Tas ir svarīgs jautājums, jo nevienam nav noslēpums, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju devušies strādāt uz ārvalstīm, bet vienlaikus daudziem Latvijas uzņēmumiem trūkst kvalificētu speciālistu," spriež Sesks.

Liepājas mērs aicina atcerēties vēsturi, kad augstskolu beidzējiem - jaunajiem speciālistiem - piedāvāja gan darbu, gan dzīvesvietu.

Kā pozitīvu piemēru Sesks min Liepājas reģionālo slimnīcu, kas jaunajiem speciālistiem piedāvā ne vien darbu, bet arī dzīvesvietu. "Pēdējo gadu laikā slimnīca tādā veidā piesaistījusi vairākus desmitus jauno ārstu," sacīja Sesks.

Par reemigrācijas atbalsta pasākumiem, kā uzskata Sesks, vēl ir jābūt plašākām diskusijām valdībā.

Jau ziņots, ka sabiedriskajai apspriešanai nodoti sākotnējie priekšlikumi un pirmās idejas reemigrācijas atbalsta pasākumiem, kuras izstrādājusi pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvas izveidotā darba grupa.

Darba grupas piedāvātie un sabiedriskajai apspriešanai nodotie sākotnējie priekšlikumi reemigrācijas atbalsta pasākumu virzieniem ietver darba tirgus informācijas pieejamību, ieteikts veidot programmu augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei, paplašināt personu loku, kuriem iespējams pretendēt uz repatrianta statusu, veidot sadarbību ar diasporu, atbalstīt skolēnus, kas atgriežas vai iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, paredzēta arī vienas pieturas aģentūras noteikšana ar jau esošām pārstāvniecībām reģionos informācijas un konsultāciju sniegšanai, kas attiecas uz uzturēšanos Latvijā.

Lielbritānijā dzīvojošo tautiešu portāla latviesiem.co.uk redaktore Terēze Bogdanova atzina, ka sabiedriskajai apspriešanai nodotajos sākotnējos priekšlikumos reemigrācijas atbalsta pasākumiem piemirsts par tiem prom aizbraukušajiem, kuriem nav augstas kvalifikācijas.

Bogdanovai būtisks šķiet jautājums, ko Latvija var piedāvāt cilvēkiem, kuri pametuši dzimteni un kuriem nav augstākās izglītības, bet kuri ir strādīgi un patlaban ārzemēs nodarbināti lauksaimniecībā, apkalpojošajā sektorā vai rūpnīcās. "Ko viņiem var piedāvāt Latvija, lai viņi justos atalgojuma ziņā novērtēti? Šādu cilvēku ir liels vairums, jo daudzās pilsētās Anglijas vidienē un ziemeļos cilvēki strādā tieši iepriekš minētajās jomās."

Top komentāri

Sesk!
S
Kāpēc rūpniecības un ostas pilsētā ir viens no lielākajiem bezdarbiem valstī??? Kāds labums no LSEZ ir Liepājai? Kur paliek tur nopelnītā nauda?
jaja
j
Interesanti, kas to Sesku visu laiku ievēl par mēru? Vai tiešām Liepājā zeļošais panīkums un plaukstošā korupcija dod šim cilvēkam vārdu izteikties par lietām, par kurām viņam nav ne saprašanas, ne arī vēlmes kaut ko mainīt. Ja pašvaldība un SEZ ir vienās rokās, bet pilsēta no tā neko neiegūst, kurš tad? Turklāt visvairāk pirktā lieta Liepājā ir lielizmēra čemodāni aizbraukšanai.
Seskam-iegaumēšanai
S
Reemigrācijas plāna atslēgas vārds:tāda pat progresīvā nodokļu sistēma kā valstīs,uz kurām cilvēki no Latvijas aizbrauca!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē