Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Skrējiens finiša taisnē?

Pagājušajā nedēļā Ukrainas prezidents Petro Porošenko izdeva rīkojumu par Krievijas sociālo tīklu un vēl citu vadošo interneta vietņu bloķēšanu, kā arī par virknes Krievijas kompāniju – programmatūras ražotāju – produktu aizliegšanu Ukrainā.

Krievijas sociālie tīkli un programmatūras ražotāji gan veidoja tikai mazu daļu no kopējā atjaunotā Kijevas sankcijām pakļauto uzņēmumu un personu saraksta, tomēr piesaistīja vislielāko uzmanību, tajā skaitā saistībā ar to dominēšanu Ukrainas tirgū. Rīkojums tika pamatots ar drošības apsvērumiem – Kijeva uzskata, ka "valsts – agresora" (tā Ukrainā oficiāli tiek dēvēta Krievija) interneta kompānijas ir aizsegs spiegošanai, bet sociālie tīkli un citas aizliegtās interneta vietnes – arī "Kremļa propagandas" resursi.

Var diskutēt par rīkojuma likumību, argumentu pamatotību, vārda brīvības ierobežošanu utt., tomēr kopumā ir skaidrs, ka Krievijas tehnoloģiju kompānijas pievienosies šīs valsts bankām, maksājumu sistēmām, lidsabiedrībām, televīzijām un vēl veselai plejādei citu uzņēmumu, kuru darbība Ukrainā ir aizliegta vai būtiski ierobežota. Cits jautājums gan ir, ka daudzi no šiem aizliegumiem un ierobežojumiem tiek apieti bez īpašām grūtībām, tomēr juridiski tie pastāv, un tas nozīmē, ka pastāv arī pamatojums pārkāpēju sodīšanai – ja ne tagad, tad nākotnē.

Savus aizliegumus, protams, nosaka arī Maskava, kamdēļ visa veida saišu starp Ukrainu un Krieviju saraušanas skrējiens strauji tuvojas finiša taisnei, turklāt finanšu un citi zaudējumi šajā gadījumā nespēlē būtisku lomu, jo tas pamatā ir principu un nostājas jautājums. Rezultātā šobrīd ir palikuši vairs tikai divi būtiski abas valstis saistoši momenti, attiecībā uz kuriem Ukrainā vēl nav noteikti nopietni likumdošanas ierobežojumi – Maskavas patriarhāta Ukrainas pareizticīgo baznīca (60% Ukrainas ticīgo uzskata sevi par piederīgu tieši šai baznīcai) un vismaz trīs miljoni (bet visdrīzāk, ka vairāk) viesstrādnieku ar Ukrainas pilsoņa pasi Krievijā.

Ukrainas parlamentā netrūkst aizstāvju viedoklim, ka stingras kontroles noteikšanai pār baznīcu, kuras centrs atrodas "valsts – agresora" teritorijā, kā arī vīzu režīmam ar Krieviju ir jākļūst par tiem lēmumiem, kas galīgi pārtrauc jebkādas abu pušu attiecības, izņemot tiešu konfliktu turpināšanu un tiesu darbus. Attiecīgi likumprojekti jau ir sagatavoti un jebkurā brīdī var tikt virzīti apstiprināšanai. Tiesa, arī sekas var izrādīties neprognozējamas, jo reliģiskā pārliecība un personiskā kabata tomēr nav tas pats, kas padomju simbolika vai sociālie tīkli, un trūkst arī pārliecības par Kijevas spēju rūpīgi nomērīt pirms griešanas. 

Top komentāri

Ekonomičeskijs
E
Visas jaunas lietas(izgudrojumi, tehnoloģijas, preces utt.)nāk no Rietumiem. Latvieši, citi austrumeiropieši, piemēram, sapratuši to ir jau sen.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē