Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Ar labo un slikto attieksmi valsts un nodokļu maksātāju attiecībās ir tieši tāpat kā ar darvas karoti medus mucā

Sodīt nedrīkst apžēlot

Ekonomikas ministrija aktīvi virza ideju par dažādu valsts kontrolējošo iestāžu attieksmes maiņu pret uzņēmējiem. Proti, reiz tomēr ir jābeidz šī augstprātīgā uzraugu maniere, kad uzņēmējs jeb nodokļu maksātājs tā vietā, lai saņemtu atbalstu un palīdzību, no pārākuma apziņā piebrieduša uzrauga saņem – nereti pilnīgi nepelnīti – sitienu zem jostas vietas. Turklāt regulāri.

Viennozīmīgi jāpiekrīt ministra Arvila Ašeradena (Vienotība) paustajai domai mūsu nesenās sarunas laikā, ka uzņēmējam ir vienalga, vai šis burta kalps pārstāv nodokļu administrāciju vai darba inspekciju. Piekasīgo un represīvo izturēšanos uzņēmējs uztver kā kopēju valsts attieksmi pret tiem, kuri ar saviem nodokļiem šo milzīgo aparātu baro.

Protams, ne visu uzraugošo institūciju darbinieki ir nedraudzīgi. Nozīmīga valsts pārvaldes darbinieku daļa ir atsaucīgi un vispirms savā "klientā" cenšas saskatīt labo, nevis uzreiz sāk meklēt pārkāpumus.

Tomēr ar labo un slikto attieksmi valsts un nodokļu maksātāju attiecībās ir tieši tāpat kā ar darvas karoti medus mucā – šis sīkums sagandē visu labo.

Jo cilvēkam jau ir raksturīgi vairāk atcerēties slikto nekā labo pieredzi. Tad arī rodas nebeidzamais nesaskaņu aplis, kad, jau ienākot jebkurā publiskā sektora iestādē, cilvēks nemaz negaida neko labu un pat ir neizsakāmi pārsteigts, ja kritikas un soda vietā saņem smaidu, palīdzību un beigās vēl uz atvadām sadzird daudz laba vēlējumu.

Šāda negatīva savstarpējo attiecību gaisotne ir veidojusies gadiem, un man tomēr nav pārliecības, ka labo ideju izdosies realizēt pāris gados. Ir vajadzīgs gana ilgs laiks, lai cilvēki, kuri izvēlējušies strādāt struktūrās, kas apkalpo nodokļu maksātājus, spētu mainīt savu iesīkstējušo pārākuma sajūtu pār tiem, kuru likteņus viņi var izlemt ar vienu lēmumu.

Būtībā visai valsts pārvaldei ir jāveic tas pašattīrīšanās darbs, ko patlaban uzsācis Valsts ieņēmumu dienests.

Taču daudz svarīgāk par dažādām darbinieku atestācijām un pārbaudēm ir veicināt, lai šie cilvēki vispirms paši sev pavisam godīgi atbildētu uz jautājumu, kādēļ viņi atrodas tieši konkrētajā amatā un kādi ir viņu mērķi – palīdzēt vai tomēr traucēt un iebiedēt tos, kuri dara vērtīgas lietas.

Ir jāievēro satiksmes noteikumi, lai uz ceļiem būtu prognozējama sistēma, ar kuru visi rēķinās. Taču būtu paradoksāli, ja par ikvienu pārkāpumu ceļu policija momentā piespriestu sodus, nemaz neiedziļinoties lietas būtībā un cēloņos. Līdzīgi ir jebkurā jomā. Svarīgi tomēr teikumā "Sodīt nedrīkst apžēlot" pareizā vietā ielikt komatu. Pagaidām katrs uzraugs komatu liek tur, kur grib.

Top komentāri

nu nu
n
sāksim ar to, ka valsts aparāts un birokrātu skaits jāsamazina vismaz uz pusi, un tad var domāt tālāk. nav uzņēmējiem jābaro bars ar liekēžiem, kuru latvijā ir procentuāli lielākais skaits visā ES!!
Ezis UK
E
Sāksim ar to ka LPSR no 1.8 mlj iedzīvotāju 2016 gadā "valsts sektorā"strādāja 304 000 iedzīvotāju(http://www.delfi.lv/bizness/ekonomika_skaitlos/izmirstosie-novadi-vietam-latvija-ierednu-vairak-neka-privataja-sektora-stradajoso.d?id=47121295),bet 2011 gadā "tikai"286 000.katru gadu "valsts "(LPSR=LV)siles strēbējiņu pulks katru darba dienu papildinās par 20 "izraudzītajiem.Tas ir vari nestrādāt,sēdi šūpo .... bet algu saņem,ne gluži 1mlj ,bet varbūt 200 000,avi kaut 1000 par atbraukšanu uz "darba" vietu. Tie ir 16% no VISIEM Latvijas iedzīvotājiem,bet UK ir tikai 8% no iedzīvotājiem "valsts maizē"un "deputatka" šeit nesaņem 10X minimālās UK algas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē