Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Točs: Dombrovska Eiropas amata cena

Valda Dombrovska trešajai vadītajai valdībai aprit gads, un premjers atzīst, ka reizēm gribas atmest visam ar roku. Nav brīnums. Valdis Dombrovskis tiek minēts kā ticams Eiropas Komisijas prezidenta amata kandidāts Žozē Manuela Barrozu vietā. Ar Latvijas «veiksmes stāstu» un paklausību EK un SVF norādījumiem savu CV, cik tālu tas nepieciešams kandidēšanai uz Eiropas amatu, Valdis Dombrovskis jau ir uzrakstījis. Tālāk premjera amats var tikai traucēt.

Kā gan Valdim Dombrovskim var traucēt Latvijas premjera amats cīņā par Eiropas vareno atbalstu EK prezidenta amatam? Ja Valdis Dombrovskis kā Latvijas premjers pārāk aizstāv Latvijas intereses. Ja Latvijas premjers veic darbības, kas var tikt traktētas kā nacionālo interešu aizstāvība, liekot tās augstāk par kopīgajiem principiem, Valdis Dombrovskis var tikt atzīts par pietiekami neatbilstošu augstajam Briseles amatam. Jo Eiropas Komisija pēc definīcijas ir institūcija, kas pārstāv kopējās intereses.

Eiropas Komisijas prezidentam par savas valsts nacionālajām interesēm ir jāizmirst. Un vislabāk, ja viņš par tām jau ir aizmirsis, pirms stājas amatā.

Šajā ziņā ar Valdi Dombrovski viss kārtībā. Triju valdību laikā nav tāda jautājuma, kur Dombrovskim varētu pārmest pārspīlētu nacionālo interešu aizstāvību.

Vilcienus Latvijā neražos. Valdība ne mirkli neieņēma tādu pozīciju, ka nacionālās rūpnīcas attīstība ir svarīga, visu laiku tika uzsvērts, ka pats svarīgākais, lai Eiropas Komisijas principi tiktu ievēroti. Iespējams, ka premjers tik gļēvi neieņēma nekādu pozīciju, ka viņš prātā paturēja Eiropas amatu, kamēr viņam aiz muguras partijas biedri, lobējot konkurentu intereses, ar melīgiem argumentiem noraka vilcienu ražošanu Latvijā.

Eiropas līmenī savas valsts industrijas, savas valsts ekonomikas, savas valsts uzņēmumu lobētājiem nav vietas. Te vieta ir tikai tā saucamo kopīgo interešu lobētājiem, kas aizstāv pārnacionālā līmenī definētus principus, īstenojot politiku, kas kalpo starptautiskā biznesa un citām virsnacionālām interesēm.

Un šajā politikā ir pilnīgi vienalga, vai sašķidrinātās gāzes termināli būvē Latvijā, Lietuvā vai Igaunijā. Ne acu nemirkšķinot, bez emocijām un mazākās nožēlas Valdis Dombrovskis nupat atzina, ka arī sašķidrinātās gāzes termināļa, visticamāk, Latvijā nebūs.

Vilcienus nebūvēs, termināli nebūvēs. Šajā ziņā Valdis Dombrovskis ir principiāls - un ne tikai atsevišķu projektu liktenis, bet visa Latvijas politika krīzes laikā tam ir apliecinājums. Nekāda cena nav par augstu, lai īstenotu tādu politiku, kas ir noteikta starptautisko finanšu un politisko struktūru līmenī, kuru lēmumiem ir prioritārs raksturs attiecībā pret nacionālu valsti, kuras jēdziens pat izraisa problēmas Barrozu Eiropā, kurš iesaka «nacionālu valstu federatīvu» Eiropu.

Pēc tam, kad notiks «suverenitātes apvienošana» Dombrovska Eiropā, nacionāla valsts vairs nebūs problēma. Tādu Eiropas Savienībā vairs nebūs, ja ES līmenī uzvarēs politika, kuras simbols ir Dombrovskis. Un ļoti iespējams, ka mēs visus šos gadus kopā esam maksājuši, lai Dombrovskis godam ieņemtu šo amatu Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē