Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Točs: Ministram paveicās

Kozlovskim noveicās! - jau sveicinot Dienas durvīs sacīja kolēģis. Stāstot, ka piekauts bijušais SAB direktors un NATO brigādes ģenerālis Kažociņš. Ja tas būtu noticis pirms valdības apstiprināšanas, iespējams, tāds skandāls iekšlietu ministram būtu maksājis amatu, prātoja žurnālists.

Tas ir skandāls. Kāda ir kriminogēnā situācija valstī? Ja uz ielas piekauj Kažociņu, vai man vispār ir vērts iet laukā pa dzīvokļa durvīm? Tikko mēs piedzīvojām Zolitūdes traģēdiju, kas katram valsts iedzīvotājam lika atskārst, ka drošs viņš nav pat savā tuvākajā veikalā pie mājās. Un tagad Rīgas centrā dienas laikā tiek piekauts cienījams cilvēks, kurš tikko bija viena no nozīmīgākajām amatpersonām valstī.

Cilvēks, kuru premjers Valdis Dombrovskis vienpersoniski izvirzīja Maksimas traģēdijas sabiedriskās izmeklēšanas komisijas vadībā. Cilvēks, kurš desmit gadus divus termiņus pēc kārtas ir bijis SAB vadītājs un vēl pēc amata atstāšanas intervijā klāstīja, ka viņa rīcībā vēl esot daudz slepenas informācijas, tāpēc viņam nebūtu pareizi iet strādāt privātajā sektorā.

Cilvēku, kurš tik drosmīgi atzīst, ka viņš zina valsts noslēpumu, taču vajag sargāt? Kam seko SAB, Drošības policija un Militārās izlūkošanas dienests, ja viņi nespēj izsekot līdzi atvaļinātam NATO ģenerālim, kas nesen vadīja NATO valsts izlūkdienestu? Ko tas transatlantisko partneru priekšā liecina par Latvijas gatavību sargāt valsts un militāro noslēpumu?

Kažociņam pamatīgi paveicās, ka viņam uzbruka nezināmas personas ar gāzes baloniņu, nevis džihādistu brigāde, kurai iemigušas NATO valsts aizmirsts ģenerālis var būt itin vilinošs vieglas sagūstīšanas mērķis, bet liela publicitāte garantēta, vai ne? Vai tiešām viņi neko nedara, kā vien meklē vecas ziņas internetā? Pļāpājot par Krievijas "maigo varu", kamēr Krievija, protams, ir tur, kur tā tūkstoš gadu ir bijusi, - mums blakus.

Varbūt mums nav vajadzīgi tik daudzi operatīvās darbības subjekti, kas, slēpjoties aiz sarkanā zīmodziņa, tērē naudu nezin kur un dara nezin ko?

Varbūt mēs, Latvijas pilsoņi, šo padsmit aptreknējušo specdienestu vietā labāk būtu redzējuši normāli aprīkotu Valsts policiju, kurā strādā normāli atalgoti darbinieki ar normālu kvalifikāciju un izpratni par operatīvo darbu.

Diemžēl Vienotības valdību iekšlietu politiku visspilgtāk raksturo Policijas akadēmijas likvidēšana, kuras dēļ mums jau tagad draud operatīvo darbu zinošu kadru trūkums. Pirmais, ko būtu vajadzējis darīt Kozlovskim, bija atjaunot Policijas akadēmiju. Risināt kadru trūkuma problēmu iekšlietu sistēmā, bez kuras nevar būt runas par Latvijas iedzīvotāju drošību. Taču viņš to nedarīja.

Līdzekļu trūkums iekšlietu sistēmā neļauj runāt par kvalitatīvu funkciju pildīšanu. Policisti un izmeklētāji ar tādām algām ir valsts ķīlnieki korumpētā sistēmā, kurā var izdzīvot tikai tie, kas paši pārkāpj likumu. Jūs taču zināt, ka Latvijā ir policisti, kas pieprasījuši maznodrošinātās personas statusu? Tas ir kauns - valstij!

Protams, konsolidatoriem ministrs, kas neprasa naudu, ir neaizstājams. Neizstājams viņš šķita arī Valsts prezidentam, kurš runāja par Kozlovska atbildību Zolitūdes traģēdijas lietā, kas tieši viņam esot jānoved līdz galam.

Taču Kozlovskim vajadzēja atkāpties jau pēc jumta degšanas paša prezidenta pilī, kad atklājās, ka nav tādas ugunsdzēsēju tehnikas, kuras strūkla varētu aizsniegt jumta tālākās vietas. Un ja, nedod Dievs, Latvijā aizdegsies augstceltne? Ko tad?

Būs nākamā traģēdija tāpēc, ka VUGD velk dzīvību uz pēdējās robežas, bet tajā strādājošie varoņi saņem rājienus pēc negulētām naktīm Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā. Par ko? "Priekšniecības dusmas viņš izpelnījies, paužot viedokli: ja šāda traģēdija notiktu Liepājā, vietējie ugunsdzēsēji tai nebūtu gatavi. Jo kāda mums ir tehnika, kāds mums ir cilvēku resurss, cik viņu ir daudz," raksta portāls liepājniekiem.lv. Savukārt Latgales reģiona brigādes inspektors saņēmis rājienu par pārliecību, ka traģēdijas seku likvidēšanā tomēr bija nepieciešama Krievijas kolēģu palīdzība.

Ko tad šie cilvēki tik slepenu pateica? Tikai to, ka ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehniskais stāvoklis ir tik nožēlojams, ka pasaules pirmrindas organizācijās NATO un ES ietilpstošajai Latvijai būtu vajadzīga Krievijas palīdzība, jo tās rīcībā ir labāki tehniskie līdzekļi!

Latvija ir valsts, kura no visām ES un NATO dalībvalstīm piedzīvoja visdziļāko kritumu krīzes laikā. Kādi mūsu valstij būtu bijuši vajadzīgi ministri? Tādi, kuri klauvē pie visām durvīm, lai nodrošinātu savas nozares eksistenci, aizstāvot savas valsts pilsoņu intereses vispirms. Nevis tādi, kas izkalpojas svešu valstu privātu banku priekšā, izsūtot savus tautiešus trimdā, lai tikai uzlabotu skandināvu banku bilanci.

Ministri "klusētāji", kā Kozlovskis, ir visu konsolidatoru valdību ideāls. Rihards Kozlovskis ir labs tāpēc, ka neko neprasa. Varbūt arī tāpēc viņam tik ļoti pakaļ skrien Solvita Āboltiņa un atrodas goda vieta Vienotībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē