Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Zanders: Jautri puiši un meitenes

Parlamenta aizvadītās nedēļas plenārsēdē, debatējot par grozījumiem Patvēruma likumā, viens no Saeimas šī sasaukuma inteliģentākajiem deputātiem Ilmārs Latkovskis nenocietās bez dzēlīgas piezīmes Eiropas Komisijas vadītāja virzienā: "Mums ir nepieciešama spēja nopietni uzrunāt vienmēr jautrā prātā esošo Junkera kungu... uzrunāt nopietni." Nemāku spriest par Junkeru, tomēr, klausoties diskusijas par ļoti nopietnu jautājumu - patvēruma meklētājiem, neapslēpjams bija tas, ka mūsu politiķi... neteiksim, ka ir jautrā prātā, bet kopumā viņiem ir varen jautri.

Daži piemēri. Kad debatēs vārds tiek dots deputātam Aleksandram Kiršteinam, viņa kolēģis Kārlis Šadurskis sauc: "Aleksandr, neuztraucies! Tie nebūs ebreji!" Savukārt Kiršteins tikpat rotaļīgi atrauc: "Man viņi patīk. Varbūt, ka būs." Jautrību triekšana turpinās, piemēram, Silvija Šimfa, reaģējot uz sēdes vadītājas aizrādījumu nesarunāties ar zāli, tieši nolēma amizieri turpināt: "Bet tādā gadījumā es lūdzu nesarunāties zālei arī ar mani!" Un tā tālāk un tādā pašā garā - klaigāšana, ūjināšana, smiekli, īsi sakot, visiem jautri.

Šāda rotaļīga gaisotne liekas pretrunā ar dažkārt izskanošo viedokli, ka politiķi bēgļu jautājumu nesaudzīgi ekspluatē savās interesēs vai komentē pārāk histēriski. Tomēr, manuprāt, pretrunas nav, un šī "velna dzīšana" ir labi saprotama. Jo "visas šīs infekcijas, kas nāks iekšā, visi šie teroristi, visas šīs problēmas, kas nāks iekšā" (jau citētā Šimfa), uz politisko eliti neattiecas. Nu, kā reālās problēmas - liksim mierā bēgļus, pietiek ar citām - var skart komfortablo gated community (tulkojums latviešu valodā "slēgta kopiena" neizsmeļ angliskā jēdziena nianses) ar nosaukumu "Latvijas politiskā elite"? Nevar. Tad kādēļ nekaitēties savā pulciņā?

Šī tēze nav moralizēšana par tēmu "paēdušais izsalkušo nesaprot". Runa ir par, ja tā drīkst teikt, akadēmisku secinājumu, ka mūsdienās ir ne tikai līdz riebumam bieži piesauktā "politikas" atsvešināšanās no "tautas", bet arī plaisa starp "politiku" un pašiem "politiķiem". Kuri paši vairumā gadījumu politiku neuztver nopietni.

Formulējot citādi: daudz lietota atziņa, ka arī politika ir darbs, ka mums nepieciešami profesionāli politiķi utt. Vēlme ir piepildījusies. Mēs taču visā nopietnībā negaidām, ka, piemēram, oficiantu patiešām interesē, vai mums garšojis. Tāds rituāls. Arī politiķiem politika ir rituāls, ar savu darba pienākumu (visbiežāk pašu sacerētu) aprakstu, bet ne jau kaislība, nepieciešamība strīdēties par idejām, meklēt cēloņus, žargonā runājot, "cepties" par to, vai tavi priekšstati (pat ja kļūdaini) par nepieciešamo tiek īstenoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē