Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zanders: Kas ir Rietumu sabiedrotie?

Jebkurā sabiedrībā ir cilvēki, kuri ir tik neparasti kvalificēti visos iespējamajos jautājumos, ka vienmēr gatavi komentēt, kā kaut kas darāms labāk - hokejs jāspēlē, bērni jāmāca, jādzied un, vismaz pēdējā laikā droši vien, arī teroristi jāķer. Savukārt tie, kuri nav tik talantīgi, mēģina rast atbildes uz jautājumiem.

Piemēram, var rasties jautājums, kāpēc tie acīmredzot sabiedrībai bīstamie personāži Parīzē vai Briselē tiek aizturēti tikai tagad? Vai, formulējot citādi, jāšaubās, ka šādiem personāžiem ekstrēmas idejas un nodomi parādījušies tikai pēdējo nedēļu laikā. Vai specdienesti ir kaut ko, kā mēdz teikt, nogulējuši? Manuprāt, tik skarbs pārmetums būtu nevietā. Daži eksperti apgalvo, ka viena bīstama indivīda uzraudzīšanai režīmā 24/7 nepieciešami 20-50 uzraudzītāji. Zināmā mērā neiespējamā misija. Cita lieta, ka mūs - ne tikai specdienestus - ir iemidzinājusi izrunāšanās visatļautība sociālajos tīklos. Vienkāršojot - mēs esam tā pieraduši pie agresīviem, tumsonīgiem izteikumiem interneta vidē, ka primāri tos uztveram kā mutes brūķēšanu, kam darbi neseko. Izrādās, diemžēl seko.

Un ir jautājumi, uz kuriem labprāt dzirdētu atbilžu versijas. Piemēram, The Economist šīsnedēļas numurā ziņo, ka starp Islāma valsts ienākumu plūsmām liela nozīme esot grupējuma kontrolētajā teritorijā iegūtās naftas nelegālai (no starptautiskās sabiedrības viedokļa) pārdošanai. Runa esot par tūkstošiem barelu dienā. Klau, tās nav dažas cisternas, kuras labākajās kontrabandistu tradīcijās var kādam "notirgot"! Un tās nav, atvainojos par cinismu, narkotikas, kuru transportēšanā ir iespējamas ļoti dažādas, t. sk. kompaktas, formas. Tātad runa ir par ievērojamiem, vizuāli nepaslēpjamiem apjomiem, un šajos darījumos neizbēgami ir iesaistīti starpnieki, pircēji, un man grūti iedomāties, ka tas var notikt nepamanīti. Var izlasīt vēstis, ka tiek bombardētas Islāma valsts kontrolētās naftas infrastruktūras daļas, bet neesmu lasījis par šajos darījumos iesaistīto arestiem valstīs, kur šī nafta nonāk. Kāpēc tā? Man ir zināma alerģija pret t. s. sazvērestības teorijām kā žanru, tomēr grūti neizdarīt secinājumu, ka kaut kas nelāgs notiek arī tajās reģiona valstīs, kas formāli sevi deklarē par teroristu pretiniekiem.

Rezumējot: a) nav pamata apšaubīt, ka Eiropas specdienesti šobrīd dara visu iespējamo, b) kopumā esmu skeptisks par iespēju uzvarēt ideoloģiju ar militāriem līdzekļiem, tomēr šobrīd militārie uzbrukumi teroristu kontrolētajām teritorijām ir neizbēgami, c) ir jāsaprot, cik patiesi un/vai rīcībspējīgi sabiedrotie ir valstis ap šīm teritorijām. Lai nav ūdens liešana caurā mucā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē