Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Zanders: Panika un modrība

Apokaliptiskas noskaņas vai vismaz sakāpinātu emocionālo fonu Eiropa ir piedzīvojusi daudzkārt, turklāt nereti bažas, bailes ātri vien iegūst komentārus, kas pretendē uz "izskaidrojumu".

Ja šodien ir ziedulaiki ekspertiem, kas gatavi izteikties par islāma pasaules principiālo, vēstures determinēto atšķirīgumu, tad, piemēram, XII gadsimta Krievzemē un Eiropā polovciešus ātri vien "konceptualizēja", minot, ka šīs ieplūstošās svešās tautas laikam taču esot Bībelē minētā Ābrama un verdzenes Hagaras dēla Ismaēla pēcteči, kas nu laužas ārā no tuksneša, kur tos savulaik ieslodzījis Gideons... Patiesībā par cilvēku bažām ironizēt negrasos. Kaut vai tāpēc, ka šodien Eiropā tās ir pamatotākas nekā, teiksim, 1666. gadā, kam vajadzēja būt Pastarās tiesas gadam. Ja pastāv iespēja, ka tavu vai tev tuvu cilvēku cilvēku dzīvību kāds atņem, tad nav no svara, vai atņemšanas iespēja, tēlaini izsakoties, 0,1 vai 3,2 procentu liela.

Un tomēr. Vai nevarētu būt tā, ka - norobežojoties no sazvērestības teorijām - Eiropas varas elitei (plašā nozīmē) ir diezgan izdevīgi, ka mūsu bailes fokusējas vienā virzienā, mēs prasām rīcību šajos jautājumos, bet iecietīgāk izturamies pret elites bezdarbību citos? Ja paliekam tajā apdraudējumu segmentā, kas skar dzīvību un veselību (labi, ne tik tūlītējos kā terors, un tomēr), mani ne mazāk par to, ko elite grasās iesākt terorisma apkarošanā, interesē, kāpēc joprojām tiek viltoti klīnisko pētījumu, eksperimentu rezultāti medicīnā (jo īpaši farmakoloģijā)? Vairāku nopietnu zinātnisku izdevumu un projektu (BMC Medicine, COMPare) pārbaudes uzrāda, ka dati tiek «piedzīti» nepieļaujami daudzos gadījumos (par to sīkāk The Economist šīsnedēļas izdevumā, 70.-71. lpp.). Vienkārši izsakoties, kāpēc netiek novērsta cilvēku indēšana? Lai gan vismaz teorētiski te varai, kas šobrīd, vaigus piepūtusi, runā par mierīgajiem iedzīvotājiem pieteikto karu no teroristu puses, tikt ar problēmu galā būtu vienkāršāk? Un šis nav vienīgais problēmu kamols, kas arī apdraud indivīdu fizisko pastāvēšanu (vai vismaz pilnvērtīgu pastāvēšanu).

Rezumējot: ja mēs akceptējam ne visai patīkamo situāciju, ka dažādu apdraudējumu ir sasodīti daudz, mēs nedrīkstam ļauties apdraudējumu viltus "prioritizēšanai". "Vispirms jātiek galā ar nr. 1., netraucējiet ar jautājumiem par citiem riskiem, precīzāk sakot, par to, kāpēc mēs slinkojam." Varai ir ērts indivīds, kurš iedzīts panikā un gatavs redzēt tikai to, kas ir saistīts ar panikas objektu. Varai nav ērts indivīds, kurš - arī jau padrūms tipiņš - panikā nekrīt kaut tādēļ, lai paturētu redzeslokā arī citus "ķieģeļus", kas viņam var uzkrist uz galvas.

Top komentāri

Morālais idiotisms ir medicīnas jēdziens (termins). Ar to apzīmē psihisko stāvokli, kad cilvēks zaudē morālos orientierus, neatšķir labo no sliktā, nereaģē saskarsmē ar citu cilvēku jūtām, priecājās par otra cilvēka ciešanām, atbalsta represijas, diktatūru, dažāda veida nelietības. 
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē