Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zanders: Sarežģītais janvāris

Valdības tapšanai viegli iebuksējot iespējamo koalīcijas partneru savstarpējā spēlēšanā uz nerviem, procesa atspoguļotāji un vērotāji jūtas nedaudz vīlušies. Nekas nenotiekot. Nevaru tam piekrist.

Pirmkārt, jo vairāk attālinās jaunā Ministru kabineta apstiprināšana, jo skaidrāks kļūst, ka Straujumas valdībai nāksies - pat ja tā to nevēlētos - nodarboties ar ļoti būtiskiem jautājumiem. Piemēram, grūti iedomāties, ka mūsu partneri Eiropā piekritīs priekšlikumu par izmaiņām patvēruma meklētāju politikā atlikšanai, jo, raugi, Latvijā drīz būs jauna valdība un aizejošajai it kā nepiestāvētu lemt par tik svarīgiem jautājumiem. Nāksies vien lemt par Eiropas Padomes priekšlikumiem un paust savu attieksmi pret t. s. obligāto kvotu ideju. Mierinājums, ka gan jau Straujuma, ārlietu un iekšlietu ministrs respektēs ZZS un "nacionāļu" pozīciju, kas iezīmējas, formulējot topošās valdības nostādnes. Tomēr skaidrs, ka premjerei nāksies atteikties no, kā savulaik teica, dembeļa noskaņojuma. Jo vairāk, ja patur prātā Valsts prezidenta veselības problēmas.

Un te nonākam līdz "otrkārt". Ļaudis Latvijā ir savā ziņā apburoši. Esam gatavi gānīties interneta komentāros un vispār demonstrēt savu nesatricināmo ticību ļaunuma spēka uzvarai, tajā pašā laikā mums ir pierasts neķidāt citu veselības problēmas. Varam izteikt laba vēlējumus, savukārt to, ko Vējoņa nonākšana slimnīcā nozīmē politiski, vērtēt liekas kaut kā neētiski. Tomēr būtu jānošķir divas lietas: neveselīga interese un izpratne, ka valsts pirmās amatpersonas pietiekami ilgais, cik noprotams, atlabšanas posms nav tikai viņa privātā lieta.

Būtu tikai saprotami un pareizi, ja Vējonis arī pēc mēneša, trim, sešiem pirmām kārtām domātu par savu atbildību tuvu cilvēku priekšā, attiecīgi samazinot darba slodzi. Jācer, ka nevienam mute nevērsies prezidentam to pārmest. Tad tikai jārēķinās, ka prezidenta paša pieteiktais temps un vēriens tāds nebūs, viņa, iespējams, paša redzējumu par sevi kā nevis ceremoniālu, bet aktīvu politikas veidotāju nāksies koriģēt. Un, lai cik ciniski tas skanētu, prezidentam atgūstoties pēc operācijas, gan jau kāds Latvijas politiskajā ekosistēmā mēģinās to izmantot. Turklāt runa diez vai varētu būt par kādas no divām citām augstākajām amatpersonām (Saeimas spīkers, valdības vadītājs) ietekmes palielināšanos. Drīzāk - ņemot vērā mūsu elites tradīcijas un patiku pret dažāda izskata galmiem un neformāliem "formātiem" - jārēķinās ar mēģinājumiem laika gaitā uzmesties par prezidenta viedokļa formulētājiem (neoficiāliem, protams, protams...) un "palīgiem" vispār.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē