Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Rīgas namu pārvaldnieka vadībai stabila aizmugure

Valsts kontroles revīzijas atzinums par SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) nerada pārliecību, ka galvaspilsēta labi tiek galā ar savu kapitālsabiedrību uzraudzīšanu. Tomēr RNP tuvākajā laikā, visticamāk, nekas būtiski nemainīsies, kaut arī dome veic auditu, liecina pilsētas mēra Nila Ušakova (SC) nostāja.

Kā jau ziņots, Valsts kontrole (VK) šā gada augustā revīzijas ziņojumā norādīja uz nelikumīgām darbībām, izšķērdību un nolaidību RNP, bet septembra sākumā prokuratūra nolēma sākt kriminālprocesu par konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem. Uz nepilnībām RNP darbībā bija norādījis arī Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departaments, bet arī tās uzņēmuma vadība neatzina. Nesekmīgi bija domes opozīcijas mēģinājumi rosināt RNP valdes atcelšanu.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija trešdien bija spiesta atcelt sēdi, kurā plānoja izskatīt VK atzinumu par RNP, jo neviens RD vadības pārstāvis neieradās. Komisija aicinās atbildīgo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministriju vērtēt pašvaldības amatpersonu rīcību. Intervijā Latvijas Radio 4 raidījumam Darbojošās personas, kurā jautājumus uzdeva arī Diena, Ušakovs skaidroja, ka izpilddirektors neesot atradies Rīgā, bet ne pašam mēram, ne viņa vietniekam neesot bijusi iespēja komisiju apmeklēt. "Ir tiešie pienākumi, kas mums ir jāveic. Ja ir iespēja aiziet uz Saeimu, mēs aiziesim, ja ne - mēs strādāsim," izteicās Ušakovs.

Raksturojot situāciju RNP, mērs atgādināja, ka 2009. gadā pirms apvienošanas Rīgā bija 15 pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumu, no kuriem daži bijuši uz bankrota sliekšņa. RNP darbības rezultātā tai neesot māju, kam netiek pieslēgta apkure. "No vienas puses, mēs esam pateicīgi VK, jo tā norādīja uz daudzām lietām, kur darbība ir jāuzlabo. Taču bija zināma politizācija no VK vadības puses. VK uzsvēra, ka iedzīvotāji apmaksā RNP darbinieku pusdienas, tas bija daudzos ziņu virsrakstos. Bet runa ir par to, ka iepriekšējais RNP vadītājs biznesa pusdienās gada laikā iztērējis 146 eiro," izteicās Ušakovs. Viņš uzskata, ka pašreizējai RNP vadībai būs vajadzīgi vairāki gadi, lai tiktu galā ar senāk pieļautajām nepilnībām. Rīgas mēra rīcībā neesot informācijas, ka RNP vadība būtu pārkāpusi likumu, bet VK norādītajās pozīcijās pārbaudi veic arī RD audits.

Vaicāts, vai tai pašā trešdienā rīkotais ap 20 cilvēku pikets pie RNP bija opozīcijā esošās Vienotības organizēts vai pašu iedzīvotāju iniciēts, piketa pieteicējs RD deputāts Valdis Gavars (Vienotība) skaidroja, ka oktobra sākumā notikusi domes Mājokļu un vides komitejas sēde, kurā iedzīvotāju pārstāvjiem nav ļauts uzdot jautājumus. Pēc šīs sēdes vairāki iedzīvotāji vērsušies pie Gavara ar lūgumu palīdzēt organizēt piketu, un to deputāts arī izdarījis. "Ja tas būtu tīri politisks pikets, būtu citādi plakāti un daudzi mani partijas biedri, bet bija tikai divi vai trīs," izteicās deputāts. Prasību samazināt rēķinus par 20% rosinājuši iedzīvotāji, kuri sākumā vēlējušies prasīt pat vēl lielāku samazinājumu. RNP izplatītajā informācijā teikts, ka uzņēmums ir atradis iespēju teju pusei klientu 2016. gadā mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu samazināt līdz 3% salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem.

"Tik lielā uzņēmumā kā RNP, kuram ir 4300 apsaimniekojamo māju un 170 000 klientu, vienmēr būs jautājumi vai problēmsituācijas, kas jārisina. Pērn kopumā saņemti 198 310 klientu zvani, 68 018 iesniegumi, klātienē apkalpoti 183 717 klienti. RNP ieskatā klientu jautājumi vai problēmas jārisina nevis uz ielas, bet speciāli izveidotos uzņēmuma klientu apkalpošanas centros. Arī piketa dalībnieki tika aicināti uzņēmuma telpās, kur bija iespējams tikties ar uzņēmuma speciālistiem un valdi," Dienai situāciju skaidro RNP pārstāve Santa Vaļuma. 

Visu Ata Rozentāla rakstu RNP vadībai stabila aizmugure lasiet piektdienas, 30.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas