Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vēsture Dienā: Pirts demokrātija

Dziļi maldās tie, kuru atmiņā saglabājies priekšstats, it kā 90. gados Dienu būtu interesējusi vienīgi politika un arī tā, tikai no Rīgas sākot un uz augšu līdz Baltajam namam un Apvienotajām Nācijām.

Pietiek pašķirstīt vecas avīzes, lai pārliecinātos, ka paļauties tikai uz atmiņu nevar. Nē, Diena, tāpat kā vairums mediju, jau laikus apzinājās, ka pasaulē, kurā cilvēki vairs nepavada visu mūžu vienā sētā, viņiem var nebūt pa rokai kāda vectētiņa vai vecmāmiņas, kuri dod padomus visām dzīves situācijām, tāpēc tautas audzinātāja, proti, ieteicēja un brīdinātāja misija jāuzņemas medijiem. Dienā varēja atrast padomus ne tikai par to, kas jādara, kad vēlēšanu kabīnē paliec aci pret aci ar savu sirdsapziņu, bet arī ieteikumus visām pārējām dzīves situācijām, papardes zieda meklēšanu un izmantošanu ieskaitot. Tuvojoties Jāņiem, padomu ievirze kļuva arvien tuvāka dabai, apzinoties, ka daudzi pilsētnieki varbūt tikai šajās pāris dienās nonāks puķu pļavā vai ieies īstā lauku pirtī.

Jā, pirts tradīcijai tika veltīta vesela lapa pirms 20 gadiem, 1998. gada 1. jūnija Dienā. Aivas Kalves un Teklas Šaiteres sagatavotajam rakstam Visdemokrātiskākā vieta – pirts, kā redzams no raksta un attēliem, bija gan politiski pareizs uzstādījums, gan derīgi padomi, gan personisks piemērs.

"Senās Romas pirtīs ne tikai mazgājās, bet arī rādīja izrādes un valstsvīri pieņēma svarīgus lēmumus,» vēstīja raksts, un šo apgalvojumu operatīvi papildināja Andra Šķēles pirtsatmiņas: "Pirts Andrim Šķēlem ir viena no dzīves baudām. Ja pirts nenotiek (tas gadoties tikai četras, piecas reizes gadā), viņš jūtas ļoti slikti. Turklāt Andris Šķēle atzīst, ka pirts ir visdemokrātiskākā vieta, kur rit brīvas sarunas, nav lielāku vai mazāku priekšnieku – visi plikiņi, visi vienādi. Kas pirtī ir galvenais? Protams, slotas. Ja nepaslinkojot, Šķēle tās sienot pats (viņš rāda perfekti sasietu bērza pirtsslotu, visi zariņi vienāda diametra un garuma, slota jau izkaltusi, bet, to pakratot, nenobirst neviena lapiņa. Bez bērza slotām tiekot sietas arī ozola un kļavu slotas. Kadiķu slotas gan sienot tieši pirts dienā, lai nenobirst skujiņas. Starp citu, ar tām peroties tikai vīrieši, jo pēc kadiķu pēriena āda izskatās kā masaliņu slimniekam. Andris Šķēle uzsver – ja no pirts apmeklējuma gribot gūt patiesu gandarījumu, latviešiem būtu jāpiebremzē savs ēdelīgums – ar pilnu vēderu grūti pērties."

Diena atgādināja arī to, kurš nedrīkst iet pirtī: ar žultsakmeņu vai nierakmeņu slimību, tireotoksikozi, paaugstinātu vairogdziedzera darbību, tromboflebītu, pēctromboflebīta un klimaksa laikā. Arī cilvēkiem ar neirozēm, psihozēm, epilepsiju, akūtām infekciju slimībām, aktīvu tuberkulozi ar baciļu nēsāšanu, ar parazitārām slimībām, ar ļoti augstu asinsspiedienu un sirds mazspēju, smagām iekšējo orgānu slimībām, asiņošanu, audzējiem un dažām ādas slimībām nav ieteicams apmeklēt pirti. Lai gan somiem ir teiciens, ka pirtī var iet visi, kas spēj līdz tai aiziet, tomēr katram arī pašam ir jāapsver, vai pirtī viņš jutīsies labi. Sliktā ziņa – lai cik pirts karsta, taukus tā nekausē.

Lai lasītājs nedomātu, ka Diena tikai dod padomus, pati tos nepārbaudījusi, šoreiz padomu raksts tika stiprināts ar pašas galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes un viņas draudzenes, televīzijas žurnālistes Ilzes Strengas pieredzi Pastiņu pirtī Klapkalnciemā. Sarmīte atklāja, ka uz Klapkalnciemu viņa pie Strengām dodas katru sestdienu un vienmēr tiek iets pirtī, kur pirtīgājējus per Pastiņu pirtnieks Arnis. "Esmu gatava atteikties no visa, lai tikai uz turieni tiktu," teica Ēlerte. Tomēr izrādījās, ka no komandējuma uz Japānu viņa nebija spējusi atteikties – kad Dienas fotogrāfi Raitis Puriņš un Ilmārs Znotiņš ieradās Pastiņu pirtī bildēt procesu, viņi uz lāvas fiksēja tikai Ilzi.

Top komentāri

jeptv...
j
kāpēc šis Latvijas bieds jāparāda vēl bildē , latvju bērnus baidīt ???
bargais
b
Kuņas dēls!
Korupcijas tēvs
K
Un kāpēc pēkšņi tik negatīvā reakcija uz Šķēles ģīmi? Jā, toreiz ''Diena'' aktīvi propagandēja gan Lembergu, gan Šķēli. Katrā ''SestDienā'' bija intervijas ar kādu no tamlīdzīgiem cilvēkiem. Un visas šīs intervijas bija tā kā ar tādu ''cilvēciska siltuma'' noti. Starp citu, galvenā redaktore ''Dienā'' toreiz bija tā pati Ēlerte, kura pēc tam Lembergu nesauca citāti, kā tikai ''smagos noziegumos apsūdzētais''. Piemirās, Sarmīt? Un Baibai Rullei gadījumā nepiemirās, ka viņas vīrs Tālis Linkaitis strādāja ''Privatizācijas aģentūrā'', palīdzot visiem šķēlēm, lembergiem un šleseriem privatizēt visu, ko var un ko nevar? Vispār, tik nepateicīgas prostitūtas, kā ''laikraksta ''Diena'' kolektīvs'', grūti atrast. Būtu vismaz akurātāk izteiksmes līdzekļus izvēlējušies! Jā, nauda beidzās. Jā, veci saimnieki nebaro, un jāmeklē jaunie. Bet vismaz paldies būtu teikuši!:)) Jeb šis raksts arī ir domāts, kā ''paldies Šķēlem"? Tad jau cepuri nost!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas