Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Četrām partijām pārskaitīts valsts budžeta finansējums; RP bešā

Četrām Saeimā pārstāvētajām partijām šonedēļ pārskaitīts valsts budžeta finansējums 119 458 eiro apmērā, aģentūra LETA noskaidroja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Šonedēļ apvienībai "Saskaņas centrs" pārskaitīti 46 230 eiro, "Vienotībai" - 30 691 eiro, apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 22 625 eiro, bet Zaļo un zemnieku savienībai - 19 912 eiro. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu rezultātiem valsts finansējums pienāktos arī Reformu partijai (RP), taču partijai KNAB to ir atņēmis.

Piešķirto finansējumu politiskās partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām, zvērināta revidenta pakalpojumiem, pētniecības darbiem, aptaujām un konsultācijām, iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu organizēšanai, grāmatu, informatīvo materiālu izdošanai un izplatīšanai, kā arī politiskajai aģitācijai.

Neskatoties uz valsts budžeta finansējumu, partiju kases joprojām likumīgi var papildināt ar ziedojumiem un biedru naudām. Aģentūra LETA jau rakstīja, ka visām Saeimā pārstāvētajām partijām pagājušajā gadā kopumā saziedoti 2 233 800 eiro.

2010.gadā Saeima pieņēma grozījumus likumā, paredzot no 2012.gada piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju - 50 santīmu apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajām partijām uz trim gadiem - uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku - no 2012.gada līdz 2014.gadam, veicot tā izmaksu četras reizes gadā - līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim. Reformu partijai šogad no valsts bija paredzēti 95 428 lati.

Saskaņā ar 2012.gada nogalē pieņemtajiem grozījumiem likumā valsts budžeta finansējumu turpmāk varēs saņemt arī partija, kuru apvienojoties izveidos divas vai vairākas partijas, kuras līdz tam jau ir saņēmušas valsts budžeta finansējumu vai kuru izveidotā partiju apvienība līdz tam jau ir saņēmusi valsts budžeta finansējumu.

Partijai var atteikt vai pārtraukt finansējuma izmaksu, ja tiek konstatēti pārkāpumi. Tā iznācis Reformu partijai, kura gan par lēmumu mēģina tiesāties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas